Goede voornemens voor 2022?

En denk je dat je deze keer wel volhoudt?

Je herkent het vast wel. Het einde van het jaar komt dichterbij en je weet dat je nu echt aan de slag moet om gezonder te gaan leven, om wat kilo’s kwijt te raken en meer te gaan bewegen. Maar als je aanpak dezelfde is als vorig jaar, en je ziet geen resultaat, wordt het dan niet eens tijd om een andere manier te gaan proberen? Het probleem is dat we vaak vastgeroest zitten in oud gedrag. Maar het is moeilijk om oud gewoontegedrag op te geven en te vervangen door nieuw gedrag.

Dus hoe doe je dit? Hoe kom je tot nieuw gedrag en daarmee tot geslaagde verandering?

Stap 1: Wat is je doel en nog belangrijker waarom wil je dit bereiken?

Als je je doel koppelt aan persoonlijke waarden die je hebt, dan ben je beter gemotiveerd om vol te houden. Waarden zijn onze diepste hartenwensen over de manier waarop we willen omgaan met en ons willen verhouden tot de wereld, andere mensen en onszelf. Je kunt het vergelijken met een kompas dat je door het leven leidt. Waarden formuleren is erg belangrijk omdat het helpt om met stressvolle gebeurtenissen om te gaan, je prestatie te verbeteren, je relatie met anderen te versterken, en je meer open te laten staan voor het leven. Het helpt je ook met afvallen, fitter worden. Waarden helpen je om ergens naar toe te gaan wat je belangrijk vindt.

Stap 2: Welk gedrag hoort bij het door jou gekozen doel?

Met andere woorden: hoe kan ik zien dat jij bezig bent om dat bepaalde doel te bereiken? Wat doe jij dan?

  • Kies voor gedrag dat je leuk vindt of kies voor het gedrag dat je leuk kunt maken.
  • Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk (kan je het voor/nadoen, wie moet nu precies wat doen, hoe vaak, hoe intensief, waar, wanneer en met wie)
  • Denk simpel, maak je eerste stappen zo eenvoudig mogelijk.

Stap 3: Bepaal de supporttechnieken die je gaat inzetten.

  • Zorg dat de directe omgeving het gewenste gedrag makkelijk maakt (geen snoep/snacks in huis halen, reserveer in je agenda tijd om te gaan bewegen, spreek met iemand af om te gaan bewegen)
  • Bereid je voor op momenten van de waarheid (je bent op een feestje en de gastvrouw/gastheer blijft aandringen dat je nog een glas wijn neemt, als je een vervelende dag hebt gehad op je werk en je bent geneigd om te gaan snaaien)
  • Zelfmonitoring van gedrag; minstens een keer per dag je gedrag bijhouden en noteren (dus niet de resultaten, alle veranderingen beginnen met gedrag en resultaten komen pas later) Lijstje, dagboek, logboek, Excel, telefoon, apps. Stel jezelf de vraag: heb ik vandaag gedaan wat ik me heb voorgenomen?

Zelfmonitoring heeft een motiverend effect; als iets is gelukt, is dat een kleine succeservaring en creëer je zo een voorkeurs pad in je brein, een nieuwe gewoonte het gewenste doel dichterbij brengt.