Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag? We geven je graag antwoord! Misschien staat jouw vraag en het antwoord in onderstaande lijst. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts, praktijkondersteuner, doktersassistent of specialist.

Drink bijvoorbeeld koffie, thee, iets fris én voldoende water. Water neemt op natuurlijke wijze de eetlust iets weg. Je hersenen maken geen onderscheid tussen honger en dorst. Daardoor kan je het gevoel hebben dat je honger hebt, terwijl je lichaam eigenlijk zit te springen om vocht. Heb je last van hoofdpijn, obstipatie, een droge mond en een slechte adem? Probeer dan eerst wat meer te drinken.

Waarom hebben we vocht, waaronder water, nodig?

  • Het draagt bij aan de afvoer van afvalstoffen uit de darmen en via de nieren.
  • Het reguleert je lichaamstemperatuur 24 uur per dag, zeven dagen per week!
  • Het smeert je gewrichten en membranen.
  • Het is ons ‘transportsysteem’ voor voedingsstoffen en zuurstof.
  • Dient als bouwstof voor alle weefsels (cellen)
  • Ons bloed bestaat voor een belangrijk deel uit water.

Het advies voor volwassenen is om per dag zo’n 1,5 liter te drinken. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van jouw gewicht, lengte, voedingspatroon en levensstijl. Actieve mensen verbruiken meer vocht. Maar ook de weersomstandigheden spelen een rol. 

Wees gerust: meestal drinken we niet te weinig, omdat het dorstgevoel zorgt dat we gaan drinken als dat nodig is. Dus luister naar je lichaam.

Melk en drinkyoghurt zijn natuurlijk goede voedingsmiddelen en bij uitzondering kun je een keertje wisselen. Toch is het beter om de kcal die je neemt te eten en niet te drinken. Wanneer je ze eet blijven ze langer in je maag. Je krijgt na verloop van tijd dus een verzadigingsgevoel. 

Een eventueel hongergevoel kun je dan goed opvangen. De yoghurt als tussendoortje wordt extra lekker als je er bijvoorbeeld twee scheppen kwark in doet of stukjes fruit.

Stoppen met roken leidt vaak tot een gewichtsvermeerdering, soms wel van vijf tot tien kilo extra. Dat komt doordat roken de energiebehoefte enigszins verhoogt en de eetlust remt. Maar de belangrijkste oorzaak is dat je vaak meer gaat snoepen en eten als je stopt met roken.

Stoppen met roken leidt er bovendien toe dat je het eten beter proeft en dat het lekkerder smaakt, zodat je gemakkelijk meer eet. Maar dat is geen excuus om te blijven roken. Niet roken is voor je gezondheid veel belangrijker dan een dergelijke gewichtstoename. 

Om het risico op zwaarder worden te verkleinen, is het verstandig te kiezen voor eten dat weinig Kcal levert in verhouding tot het volume en gewicht.

Tip: zorg dat je iets om handen hebt, zoals een spelletje of een huishoudelijk klusje. Doe in elk geval iets met je handen en ga bewegen of sporten.

De drogist, apotheek en supermarkt verkopen middelen die gewichtsverlies tot doel hebben. Deze supplementen, preparaten en pillen beloven op verschillende manieren het overgewicht te verminderen. Er is nog geen sluitend onderzoek naar de werking van dit soort middelen. Als er al onderzoek is gedaan, dan gaat het vrijwel altijd om laboratoriumonderzoek of onderzoek bij dieren, waarbij hoge doseringen zijn gebruikt. 

Waarschijnlijk hebben de gevonden effecten voor de mens weinig of geen (praktische) betekenis. Het gebruik kan in sommige gevallen risico opleveren voor de gezondheid, zeker op de lange termijn. Wanneer iets echt veilig en blijvend werkt, dan hoor je dat ongetwijfeld via de media. 

Wie sport, bouwt meer spierweefsel op. Dat is goed voor je gezondheid én voor je figuur, maar de weegschaal laat geen lager gewicht zien. Dat komt doordat spieren de plaats van vet innemen. Spieren zijn bovendien zwaarder dan vet. 

Het goede nieuws: hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer energie je verbruikt bij dezelfde activiteiten. De opbouw van spierweefsels gaat heel geleidelijk en is pas na enige tijd te zien zijn op de weegschaal. 

Wanneer je op een professionele weegschaal staat, lees je op je dashboard het vetpercentage en de spiermassa af. Na verloop van tijd zie je hier een steeds positiever resultaat.

Om de kans op blijvend gewichtsverlies te vergroten, is het belangrijk geleidelijk af te vallen. Gemiddeld een halve tot een hele kilo per week. Na het afvallen is het belangrijk dat je je eetpatroon blijvend aanpast en voldoende beweegt. Val je meer dan een kilo per week af, dan bestaat het risico dat ook spierweefsel wordt afgebroken. En onthoud dat als je bent afgevallen, je minder energie nodig hebt voor dezelfde activiteiten. Bovendien kost lichamelijke activiteit minder energie, vanwege je lagere gewicht.

Hét ‘wonderdieet’ bestaat niet. Met elk dieet kun je afvallen. Het gaat immers om het aantal kcal dat je binnenkrijgt. Wel is belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Om voldoende voedingsstoffen binnen te blijven krijgen, heb je per dag minstens 1200 kcal nodig (voor vrouwen) 1500 kcal voor mannen. Kijk naar 'de Regel van 3 en de 7 Afspraken' en het Fit & Slank eetplan. Let op gevarieerd eten, gebruik weinig (verzadigd) vet, veel voedingsvezel, weinig of geen toegevoegde suiker en weinig of geen alcohol. Eet bijvoorbeeld magere yoghurt in plaats van volle yoghurt, 30+ kaas in plaats van volvette kaas en kies voor mager vlees. Vermijd alle fatale voedingsmiddelen, zoals snoep, koek, snacks, chips, zoutjes, noten en chocolade. Vraag advies aan een voedingscoach van Fit & Slank en volg de Personal Coaching of de groepscursussen particulier of op je werk.

Meer bewegen helpt natuurlijk ook. Je moet natuurlijk ook op gewicht kunnen blijven. Het beste effect op de lange termijn krijg je als je je gedrag blijvend verandert en nieuwe gewoontes aanleert. Fit & Slank helpt je daarbij.

In alles wat wij als Fit & Slank doen, geloven wij dat we samen een doorbraak kunnen realiseren in iemands leefstijl. Fit & Slank gelooft in anders denken en anders leven.

We veranderen jouw leefstijl met een gezonde en eenvoudige methode: 'de regel van 3' en 'de 7 afspraken'. Makkelijk te onthouden, makkelijk toepasbaar én zonder hongergevoel!

Nee, bij het roosteren van brood verdwijnt alleen het water uit het brood. Voor de hoeveelheid kcal per snee maakt dit niet uit.

Hoeveel kcal je verbruikt, hangt af van jouw geslacht, je leeftijd, je gewicht en natuurlijk van de duur en intensiteit van de inspanning. Activiteiten waarbij je stilzit, zoals lezen, tv-kijken of computeren kosten weinig energie. Activiteiten zoals het huishouden doen, wandelen of tuinieren scoren gemiddeld. De grote inspannende activiteiten zoals sporten, duurwandelingen enzovoort kosten meer energie. 

Hoelang je iets volhoudt is ook van belang. Bij een matig inspannende activiteit die je langer kunt volhouden, zoals wandelen, kun je meer energie verbruiken dan met intensieve activiteiten die je maar kort doet, zoals hardlopen. Elke dag een uur bewegen of sporten is veel beter dan één keer per week een work-out. 

Er zijn wel verschillende tabellen die voor een bepaalde activiteit het gemiddelde energieverbruik per kilogram lichaamsgewicht en per uur aangeven. Deze hoeveelheid maal het lichaamsgewicht levert de benodigde hoeveelheid energie per uur. Dit zie je ook in de fitnesscentra op de verschillende cardioapparatuur. Start je op een cardioapparaat, dan vraagt die om leeftijd, geslacht en gewicht in te geven. Daarmee berekent het apparaat na jouw training hoeveel kcal je hebt verbruikt.

Net als het calorieverbruik is dit afhankelijk van je geslacht, leeftijd, gewicht, mate van beweging en de duur en zwaarte van de inspanning. Als je nog in de groei bent, zwanger bent of borstvoeding geeft heb je daar extra energie voor nodig.

Mannen verbruiken meer energie dan vrouwen. Dat komt doordat ze verhoudingsgewijs meer spierweefsel hebben. Zo ligt de energiebehoefte van mannen tussen de 30 en 50 jaar op 2500 kcal per dag bij een zittend beroep hebben en met weinig beweging in hun vrije tijd. Vrouwen van die leeftijd met hetzelfde activiteitenniveau en dezelfde leefstijl kunnen met gemiddeld 2000 kcal toe. Wanneer je ouder wordt, neemt de energiebehoefte af. 

Het frequent beoefenen van sport en krachttraining verhoogt het energieverbruik. Er kan een toename zijn van de spiermassa en een afname van de hoeveelheid lichaamsvet. 

Een goed en gezond gewicht is een gewicht dat geen hoger risico met zich meebrengt zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes. 

Om te bepalen wat voor jou een gezond gewicht is, bereken je eenvoudig je Body Mass Index (BMI) hier. De BMI is je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte en geeft aan of jouw gewicht al dan niet gezond is. 

Een gezonde BMI ligt tussen de 18 en 25. Heb je een BMI boven de 25 dan is afvallen verstandig. Bij mensen met een Aziatische of Hindoestaanse afkomst kan al bij een lagere BMI sprake zijn van een verhoogd risico. Het is nog niet duidelijk of de BMI van mensen die ouder zijn dan zeventig jaar volgens deze criteria beoordeeld mag worden.

Je middelomtrek geeft een indicatie van hoe het met je gezondheid is. Te veel buikvet zorgt voor meer gezondheidsrisico.

Het vet dat in de buik wordt opgeslagen is veel beter doorbloed dan het vet dat onder de huid zit. Het buikvet is actiever dan het huidvet en geeft ondermeer vetzuren en hormonen af aan het bloed. De vetzuren veroorzaken leververvetting en zorgen ervoor dat het bloedglucose verhoogd wordt. Bovendien produceert het buikvet ook stoffen die de insulinegevoeligheid verminderen. Buikvet heeft dus een negatieve invloed op de gezondheid. 

Goed nieuws: een kleine vermindering van de buikomvang heeft al direct een positief effect op bloedglucose en hoge bloeddruk.

Je middelomtrek bepaalt hoe het met je gezondheid is gesteld volgens de normen van de Nederlandse Hartstichting.

 

 

Je meet de middelomtrek over de navel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Bij vrouwen geldt dat het lichaamsgewicht gezond is zolang de middelomtrek onder de 80 centimeter blijft. Boven de 88 cm wordt aangeraden gewicht te verliezen. Bij mannen is deze norm onder de 94 centimeter. Boven de 102 centimeter zit je in de gevarenzone. 

Het komt vaak voor dat de weegschaal (nog) geen gewichtsverlies laat zien, maar dat de middelomtrek al afneemt. Laat je dan niet door de weegschaal uit het veld slaan: de centimeter bewijst dat het risico voor jouw gezondheid echt kleiner wordt. Een kleine vermindering van de buikomvang heeft al direct een positief effect op bloedglucose en hoge bloeddruk.

Bij het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling: de lichaamslengte neemt af en de lichaamsvetverdeling verandert. Bij de lichaamvetverdeling verplaatst het opgeslagen vet zich van de armen en de benen naar de buikholte.

Wie ouder wordt kan ook minder eetlust hebben, maar de behoefte aan vitamines en mineralen wordt niet minder. De kans op tekorten is daardoor groter. Verander niet op eigen initiatief de voeding, maar doe dit in overleg met arts of praktijkondersteuner. De combinatie van gezonde voeding met voldoende beweging is nu zeker belangrijk, omdat beweging gunstig is voor het behoud van de spiermassa.

De grenswaarden van BMI en middelomtrek moeten bij deze leeftijdsgroep met de nodige voorzichtigheid worden gehanteerd. Dit geldt voor de beoordeling van de middelomtrek vanaf zestig jaar en voor de BMI vanaf zeventig jaar.

Wanneer je wilt afvallen, dan is alleen meer bewegen of sporten meestal niet afdoende om die extra kilo’s kwijt te raken. Het beste resultaat krijg je door zowel het voedingspatroon als de hoeveelheid beweging aan te passen. Wanneer je begint met een tot twee keer per week sporten, dan heb je met een gevarieerd, vitaal voedingspatroon voldoende energie. Ga je naar vier of vijf trainingen per week, dan heb je wellicht een advies of persoonlijke begeleiding nodig van een sportschool of gewichtsconsulent/diëtist.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende bewegen, zelfs best af en toe mogen “zondigen”. Sporten vergroot namelijk het percentage spierweefsel in het lichaam en krachtraining doet dat nog veel meer. Spierweefsel verbrandt veel energie en stimuleert bovendien de stofwisseling, waardoor je sneller afvalt, zelfs in rust. 

Je hoeft als vrouw niet bang te zijn voor onvrouwelijke vormen. Vrouwen hebben een veel lagere testosteronproductie dan mannen. De spiergroei zal dus minder snel gaan.

Krachttraining heeft veel voordelen:

  • vrouwen verliezen meer vet dan dat de spiermassa zal toenemen;
  • in rust gaat je metabolisme (ruststofwisseling) omhoog;
  • je wordt sterker in onder andere je rug en buik;
  • je wordt ook mentaal sterker;
  • je hele gezondheid verbetert.

’s Ochtends kan je spiermassa lager zijn dan ’s avonds, ondanks dat je hebt gesport. Dit heeft te maken met vochtverlies tijdens het slapen. Spieren bevatten vocht en daarom is je spiermassa na de nachtrust lager. 

Ons lichaam bevat meer dan 60% vocht. Onder invloed van externe factoren heb je het ene moment ietsje meer vocht bij je dan het ander moment. Dit heeft invloed op de berekening. Denk maar aan meer of minder drinken, maar ook aan het eten van voeding met meer of minder zout, later dan anders naar bed gaan, wel of geen alcohol drinken, vlak voor of na een menstruatie zitten en nog veel meer factoren die invloed hebben op jouw “zijn”. Ieder lichaam reageert op zijn eigen manier. 

Met vetpercentagemeter meet je via een batterijtje jouw vochtpercentage, waarmee het vetpercentage wordt berekend. Omdat jouw vochthuishouding  door de dag verandert, zal ook het vetpercentage verschillend zijn in de ochtend en de avond.

Om het verschil in de metingen te minimaliseren kun je het beste altijd op hetzelfde moment van de dag op de weegschaal gaan staan. 

Jammer maar geen nood: je kan alles leren. Naarmate we ouder worden, ontwikkel je smaak en reuk. Een kind van negen jaar lust geen biefstukje met champignon roomsaus en een glas rode wijn.

Toch hebben wij door herhaaldelijk het te ruiken en te proeven een herkenning ontwikkeld, waardoor we het nu kunnen waarderen. Probeer van de vitale voeding ook eens andere vissoorten vaker te proeven om zo je smaak te ontwikkelen.

Het proeven van de nieuwe chips of het nieuwe ijsje is natuurlijk niet nodig. Deze “fatale” voeding hoef je niet uit te proberen ?

Kort en krachtig: gebruik halvarine dun op je brood en gebruik heel weinig boter of bij voorkeur weinig olie in de pan. Zó doe je het al erg goed.

De ene persoon vindt de voeding van de Regel van 3 te weinig en de ander vindt het te veel. Minder eten is niet verstandig, omdat je dan te weinig energie binnen krijgt en te weinig vitamines en mineralen. 

Heb je een groot hongergevoel en is alles van de Regel van 3 al op? Dan kun je in ‘noodgevallen’ een extra stuk fruit, een schaaltje yoghurt of extra peperkoekje eten. Blijf in ieder geval hangen in vitale voeding en laat de Vitaband je helpen in je gedrag.

Hoeveel vlees mag ik per dag en moet ik het afwegen?
Als vrouw heb je voldoende aan bijvoorbeeld een plakje vleesbeleg op een boterham en ongeveer 100 gram vlees of vis tijdens het avondeten. Dat is ietsje meer dan het bekende tartaatje (zo groot moet dus ook je biefstukje zijn. Je hoeft het echt niet af te wegen, de ene dag is het ietsje meer dan de andere dag. 

Een man heeft vaak een groter lichaam en ook meer spieren dan een vrouw. Hij heeft dus meer eiwitten nodig en mag dan ook een groter stukje vlees Ook heeft hij meer brandstof nodig, dus twee boterhammen extra mag. Wie intensief sport, mag natuurlijk ook meer eten. 

Mager vleesbeleg is bijvoorbeeld kipfilet, rookvlees, achterham en rosbief. Vraag je slager naar alternatieven. je kunt ook allerlei soorten fruit en groente op brood doen. 

Ook goed: tonijn, witte vis en 30+ kazen, smeerkaas, magere buitenlandse kazen en alle soorten smeersel voor op het brood met een lage caloriewaarde. Lees altijd goed de verpakking.

Gebruik hiervoor een dessertschaaltje. Groter dan een koffiekopje en kleiner dan een soepkom. De ene keer kun je het pak uitknijpen en is het schaaltje tot de rand gevuld. De andere keer maak je het pak leeg en is het een half schaaltje. Ga er ontspannen mee om.

De stofwisseling werkt overdag iets actiever dan ’s nachts. Het gaat om een minimaal verschil. Je wordt dikker als je meer kcal opneemt dan je verbrandt. De energie die overblijft, wordt opgeslagen in lichaamsvet. Het tijdstip van de dag maakt daarbij niet uit. 

Het is voor veel mensen heel normaal om de koelkast om 22.00 uur nog eens open te trekken. De bedoeling is dat we dit snackmoment in ons gedrag afleren. Tussen 20.00 uur en 21.00 uur nog iets eten als tussendoortje is prima. Daarna kan je lichaam ontspannen in een rustfase.

 

Wanneer je sport, heeft je lichaam energie geleverd. Het is goed om dit weer aan te vullen. Een tussendoortje na het sporten is dus nodig, ook al is het later op de avond.
Misschien kun je met de Regel van 3 van Fit & Slank een balans vinden op een eenvoudige manier.



Vind mijn Coach

Wacht niet langer en begin ook met stralen! Zoek hier je dichtsbijzijnde coach en locatie.

BMI Calculator

Ben je benieuwd of jij op het juiste gewicht zit, vul onderstaande velden in er bereken jouw BMI.