Core stability

Oefeningen voor thuis

Veel mensen weten wel, dat als je wilt afvallen dat er gesport moet worden om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Sommigen zijn al gewend om te sporten of te trainen, maar veel mensen nog niet en beginnen meestal vanuit het niets aan een sportprogramma.
Klachten aan de gewrichten en andere blessures liggen dan vaak op de loer.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om je “core” te trainen m.a.w. de rompstabiliteit. Door deze te trainen d.m.v. bepaalde oefeningen bespaar je jezelf een hoop blessureleed. Stel, je wilt gaan hardlopen en je bent ongetraind, dan komt alle kracht vanuit de beenspieren. Dit kan leiden tot gewrichtsklachten of blessures.
Bij het trainen van het bovenlichaam (core) wordt de kern (de buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem bedoeld). De krachten die anders op het onderlichaam terechtkomen worden daardoor opgevangen door het bovenlichaam, als deze is getraind.

Voordelen van een getrainde, krachtige kern is, zoals eerder genoemd, het voorkomen van blessures, het voorkomen of herstellen van lage rugklachten en het beschermen van het centraal zenuwstelsel, de interne organen, de organen en het ondersteunen van de bloedcirculatie. Een niet goed functionerende core kan incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling veroorzaken. Buikklachten of ziektes kunnen ook de core-stability verstoren en rugklachten in stand houden.

 

Hoe train je je core-stability?

Daar zijn een aantal oefeningen voor. O.a.:

De brug
De plank en zijwaartse plank
De superman

Een fitnessbal kan hierbij handig zijn om de oefeningen uit te voeren.
Hoewel je bij core-stabilitytraining ook je buik aanpakt is niet elke buikspieroefening een core-oefening.

Zeker voor beginnende sporters is een goede balans en stabiliteit van groot belang. Als je er eenmaal over beschikt, is het een kwestie van bijhouden. Twee of drie keer per week 10 tot 15 minuten aan je core werken geeft al effect. Start in het begin met een korte training. Dit kun je verder opbouwen door de tijdsduur te verlengen of je oefeningen te verzwaren met een extra gewicht of een fitnessapparaat.