140.000 kcal

= 255x friet met mayo

Afgelopen weekend vroeg er iemand waarom heb ik eigenlijk 20 kg overgewicht?

Ik moest er even over nadenken, maar mijn antwoord lees je hieronder.
Elke kilo vetweefsel is goed voor 7.000 kilocalorieën aan energie. Iemand met 20 kilo overgewicht heeft dus in totaal 140.000 kilocalorieën meer ingenomen dan hij of zij nodig had.

Wanneer je gaat sporten verbrand je ongeveer 500 kcal per uur. Je moet dus 280 uur sporten om die 20 kg te verliezen. Als je 3x per week een uur sport, ben je deze 20 kilo binnen 2 jaar kwijt. Dat lijkt misschien een lange periode, maar je kilo’s zijn er natuurlijk niet van de ene op de andere dag aangekomen. 
Om lekker in je vel te komen zitten, moet je je leefstijl omgooien. Je moet opgeslagen vetreserves gaan verbranden in plaats van nieuwe kilo’s op te sparen. Een gezond voedingspatroon is daarbij heel belangrijk. Want met een frietje met mayo (550 kcal), 5 glazen cola (220 kcal), een pizza (ongeveer 1000 kcal) en een candybar (260 kcal) verdeeld over de week, snoep je zo al 2.000 extra calorieën naar binnen. Je moet dus niet alleen sporten, maar ook dit soort dingen laten staan.
Met behulp van de onderstaande tips en informatie lukt dat je vast een stuk gemakkelijker.


Wat moet je dan gaan doen?

Kies, koop en eet bewust
Ik stel een aantal belangrijke regels. Een daarvan is dat je voor vitale voeding moet gaan. Vitale voeding moet, fatale voeding mag met hoge uitzondering. Wist je dat er in een candybar ongeveer net zoveel calorieën zitten als in een lunch van een kopje yoghurt en twee bruine boterhammen met ham en smeerkaas (20+)? We noemen een candybar geen voeding maar vulling.
Fatale voeding = mondvulling 
Vitale voeding = maagvoeding

Een andere tip: Maak een lekkere soep. Soep is een van de weinige voedingsmiddelen die je onbeperkt kan eten. Een soep van verse groenten of diepvriesgroenten bevat zeer weinig calorieën, mits je geen boter of room gebruikt. Daarnaast bevat soep veel vitamines en mineralen en is het lekker en gezond. 
Ook salades zijn een aanrader. Eet salades van verse groenten en kruiden met vis of vlees, en ga voor een caloriearme dressing. Leer op een andere manier met voeding om te gaan en probeer jouw smaak langzaam te verbeteren naar vitale voeding.

Uiteindelijk zei ik tegen deze kennis: Afvallen doe je niet ‘even’, het is een permanente verandering van je leefpatroon. 

Wat vind je van deze uitleg? Kun je er iets mee en ga je mee in de “verandering”?

 

Fit & Slank coach Anja Bastings