Zomer 2017

15 kilo minder

Ik ben het zat. Mijn gewicht zit mij in de weg, voel mezelf onzeker en ben niet blij met de kleren die ik draag. Ik weet ook dat er iets moet veranderen, maar ben ook bang. Kan ik dit wel? En wat als het niet lukt? Ik ga op zoek naar hulp: een gewone diëtiste? Nee! Heb ik al geprobeerd. Naar de sportschool? Bah, vaker gedaan maar niet volgehouden. Dan maar weer punten tellen? Hell no! Daar ga ik echt niet weer aan beginnen. Na wat googlen uitgekomen bij Willy van Fit & Slank. Misschien gaat een groep mij wel helpen en wat meer bewustwording over voeding. Na de zomer zou de nieuwe groep starten en na een telefoontje met Willy heb ik mij redelijk impulsief ingeschreven.

Op 6 september met enigszins knikkende knieën gestart. Ow help op de weegschaal (had ik al zeker een jaar niet meer gedaan, struisvogelpolitiek). Ik schrik van mijn gewicht en het is mij duidelijk dat er iets moet gaan veranderen. Bij de eerste uitleg ben ik even in paniek: hoe ga ik dat dan doen met de yoghurt? Alleen maar aardappelen en zo min mogelijk rijst en pasta? Terwijl wij misschien 1 keer in de week aardappelen eten? Ook krijgen we de boodschap mee om een sport te gaan zoeken die we echt leuk vinden. En ook dat is een puntje bij mij: ik vind sporten niet leuk!

Het armbandje is omgegaan en heeft mij echt door de eerste week heen gesleept. Omdat ik altijd thuis kook en bepaal wat er in huis word gehaald haal ik de hele planning overhoop. Meer groente, aardappelen, één keer in de week pasta en veel yoghurt.

Bij het tweede weegmoment blijk ik een halve kilo kwijt te zijn. En deel ik mee dat ik een besluit heb genomen: ik heb mijn aanmelding bij de sportschool geannuleerd. Ik ga dat niet doen, vind het niet leuk en ga dat echt niet volhouden. Ik ga wel wandelen. Dat vind ik fijn, maakt ook mijn hoofd leeg, kan ik doen wanneer het in mijn planning past en ik hoef mij niet om te kleden. Ik plan twee avonden in de week en ga meer te voet doen. Later vertelt Willy dat ze hier van schrok: het was niet de bedoeling van haar opmerking om mij juist niet naar de sportschool te krijgen.

En uiteindelijk val ik de eerste maand 3 kilo af. Dit voelt zo goed en mijn nieuwe eetpatroon vind ik niet heel lastig. Ik zorg gewoon voor voldoende vitale voedingsmiddelen in huis en daar kan ik dan altijd wel wat mee maken. Zoals een frittata of kip en aardappelen in een braadzak. Mijn man en kinderen vinden het ook wel prima zo en ze eten lekker mee. De fatale voedingsmiddelen vermijd ik zoveel mogelijk in de eerste maanden.

Langzaam bouw ik mijn beweging uit. Nog even in het weekend na het eten met de kinderen een rondje lopen, te voet (met omweg) met een medecursist naar Fit & Slank lopen en na het werk (kantoorbaan) niet met de auto de kinderen ophalen, maar te voet. Allemaal kleine aanpassingen die er wel voor zorgen dat ik veel meer beweging krijg dan voorheen.

De groep blijkt voor mij ook een uitkomst. Veel herkenning bij elkaar en de tips die worden uitgewisseld. We hebben zelfs een groepsapp waar dips en overwinning worden gedeeld.

December 2017

Ik ben bijna 10 kilo kwijt en de feestdagen komen eraan. Dit zorgt ervoor dat ik er erg veel mee bezig ben in mijn hoofd. Kan ik dit wel in deze maand? Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste keuzes blijf maken, maar vooral ook geniet?

Door een hele vervelende gebeurtenis in mijn gezin staat net voor kerst alles op zijn kop. Voorheen zou dit ervoor gezorgd hebben dat ik de handdoek in de ring had gegooid en mijzelf heel zielig zou hebben gevonden en getroost had met fatale voeding. Maar ik merk dat het nieuwe weggetje van mijn eet- en beweegpatroon toch wel een laagje asfalt heeft gekregen. Het geeft misschien zelfs wel houvast in deze lastige tijd. En als ik dit nu kan, dan kan ik het dus ook in rustige tijden. Wat een heerlijk en trots gevoel is dit.

Februari 2018

We zijn halverwege de derde cursus en de teller staat inmiddels op bijna 15 kilo. Willy vraagt mij een succesverhaal te schrijven. Grappig want dat was mijn doel bij de start: ik wil ook zo’n succesverhaal worden. Raar om te beseffen dat ik dat nu dan ook geworden ben. Al ben ik er nog niet helemaal. Mijn komende doel is om op mijn trouwdag in juni weer eens mijn trouwjurk aan te kunnen. Dat betekent nog zo’n zes kilo. Het verschil met de start van de cursus is dat ik nu niet meer bang ben of het mij gaat lukken, want het gaat mij lukken!

Tja Judith, toen je zei dat je je sportschool abonnement had opgezegd schrok ik inderdaad een klein beetje, maar achteraf is het voor jou in ieder geval een heel goed besluit geweest! Je mag megatrots zijn op waar je nu bent en vooral hoe stevig je erin staat, die trouwjurk gaat jou weer passen! Fit & Slank coach Willy Woddema uit Venlo en omegeving