Tine - 8 kilo

Tine, - 8 kilo, Mijn mindset draait van ‘mijn eetbuien overkomen mij’ naar ‘ik heb zelf controle over wat ik in mijn mond steek’.

MIJN MINDSET DRAAIDE VAN “MIJN EETBUIEN OVERKOMEN MIJ” NAAR “IK HEB ZELF CONTROLE OVER WAT IK IN MIJN MOND STEEK”

 

“Mei 2022:

M’n zomerkleding van vorig jaar past mij niet meer lekker. Te strak op mijn buik, billen en armen. De kleding die ik voor de lente en zomer nieuw koop, zijn allemaal 1 of 2 maten groter dan vorig jaar of een paar jaren terug.

 

Elke keer als ik nieuwe kleding pas, eindigt zo’n pasmoment met een heel negatief gevoel. Poeh, wat zijn mijn heupen flink geworden en mijn bovenarmen.

 

Ik voel me niet gelukkig met mijn eigen lichaam en merk dat ik de momenten waar ik met mijn lichaam geconfronteerd word, echt uit de weg ga.

 

Elke dag - en als de week vordert - elke maandag begin ik aan een nieuwe week van opletten en mezelf ‘inhouden’. Dat eindigt dan ’s avonds steevast in een moment dat ik toch de chips of andere ongezonde dingen snel achter elkaar naar binnen werk.

 

Ik werk veel, in een soms stressvolle job. Voeding heeft voor mij heel veel functies. Naast het gezellige aspect (een borrel met vrienden, uiteten met vriendinnen of een bbq in de zomer) heeft voeding voor mij een soort van beloningsfunctie maar ook een emotie regulerende functie. “Poeh, ik heb vandaag veel en hard gewerkt. Ik heb wel wat chips verdiend!” (belonen). Maar ook: “Ik heb vandaag een hele stressvolle dag gehad dus trek me een lekkere zak chips open.” (stress weg eten).

 

Ik heb dit jaren zo gedaan. Jaren heb ik het gevoel gehad dat ik geen controle had over mijn eigen eetgedrag. Ik lette een paar dagen of misschien weken op en daarna verviel ik weer in oude gewoonten.

 

En ik wilde van heel die gedachtenstroom die het emotie-eten en stresssnacken met zich meebracht af. Ik voelde aan mezelf dat ik in een heel negatieve gewoonte was terecht gekomen. Ik had ook echt het gevoel dat ik niet de kracht of de zelfcontrole had om daar zelf uit te komen. En elke maandag begon ik weer, met frisse tegenzin, om er maar weer iets aan te doen. Om dan steevast ’s avonds weer een zak nootjes open te trekken. Ik gaf mezelf nog 1 kans. Als ik eind augustus er niet in geslaagd was om mijn levensstijl aan te passen, ging ik hiervoor hulp zoeken.

 

Augustus/september 2022:

Mijn weegschaal zegt 74 kg. Mijn BMI 26.5. Ik heb officieel overgewicht. Ik ren 2 keer in de week en dat gaat steeds moeizamer. Ik heb last van mijn eigen lijf.

 

Ik schrijf me via mijn sportschool in voor Fit & Slank, met het idee dat ook dit me niet gaat helpen. Ik geloof er wel in dat ze me heel wat kunnen bijleren over gezonde voeding maar ik geloof er niet in dat ze de kennis en kunde hebben om mijn eetgewoontes te doorbreken.

 

Ik vind het confronterend om het over mijn eigen eetgedrag te hebben. Ik vind het geen fijne gedachte te weten dat er straks iemand gaat meekijken met wat ik dagelijks naar binnenwerk. Ik heb eetbuien, ik heb geen goede relatie met eten, ik gebruik voeding om mezelf te belonen, frustraties en onrust weg te krijgen en natuurlijk ook voor de gezelligheid.

 

Ik denk niet dat ze me gaan helpen door mij op een streng dieet te zetten. En bovenal, ik wil ook dat het gewoon een beetje leuk blijft. Met al die ideeën en gedachten, ga ik op 6 september met een klein hartje en met nogal sceptische blik richting Fitlife. Ik had met mezelf een afspraak gemaakt, dus nu moest het dan ook maar gebeuren…

 

De eerste samenkomst is direct heel bruikbaar en concreet. We hebben het over ‘de regel van 3 en de 7 afspraken’. Dit klinkt allemaal zo logisch en gemakkelijk dat het voor mij allemaal wat duidelijker wordt. Als ik me hieraan houd, zou het zomaar kunnen lukken… Met dat idee ga ik naar huis.

 

De volgende samenkomsten gaan over gezonde en fatale voeding, keuzes maken, de regel van drie, de zeven afspraken, je eigen motivatie, bewegen, jezelf belonen en natuurlijk gewichtsverlies.

 

We krijgen een hoop tips en trics over hoe te handelen in situaties waar we voor verleidingen komen te staan. Elke tip is direct bruikbaar. Dit heeft mij heel goed geholpen. Ik meet me dankzij ‘de regel van 3 en de 7 afspraken’ een nieuwe gezonde levensstijl aan.

 

Dit biedt mij structuur en regelmaat. Dit creëert voor mij voorspelbaarheid en inzicht in het geheel. Ik houd me hier nog steeds aan. Met af en toe eens een uitzondering in het weekend of bij een feestje, weet ik er voor mezelf de structuur en dus ook de controle en het overzicht in te houden.

 

Mijn mindset draait van ‘mijn eetbuien overkomen mij’ naar ‘ik heb zelf controle over wat ik in mijn mond steek’. Die controle over de situatie is voor mij de sleutel geweest tot succes. Na Fit & Slank ‘in 8 weken’ ben ik 6 kg afgevallen (november 2022).

 

November 2022:

Ik schrijf me in voor de cursus Fit & Slank ‘in Evenwicht’. De reden hiervoor was dat ik het gevoel had het nog niet helemaal zelf te kunnen. De vervolgcursus heeft me dat vertrouwen wel gegeven. Deze cursus handelt vooral over je eigen gedrag, je eigen gedachten, je zelfbeeld, jezelf motiveren… Het gaat wat dieper en geeft je wat meer inzicht in je eigen gedrag.

Na 7 weken vervolgcursus ben ik nogmaals 2 kg afgevallen. En in totaal ben ik 8 kg kwijt.

 

Die kilo’s zijn leuk maar ik heb er veel meer dan dat voor in de plaats gekregen. Ik heb het gevoel dat het me gaat lukken om deze levensstijl te blijven handhaven, niet alleen nu maar voor de rest van mijn leven. Ik heb nieuwe gewoontes aangeleerd die me echt goed doen. Ik ervaar minder spanningshoofdpijn en minder het gevoel van onrust en stress. Ik heb het gevoel dat ik controle heb over mijn eigen eetgewoonten. En als ik eens een keertje uit de bocht ga, heb ik geen schuldgevoel. Ik kan de dag daarna gewoon weer opnieuw beginnen en er is niets verloren.

 

Bedankt Roos, voor de inzichten en handvaten. En voor, zeker in het begin, mijn sceptische bedenkingen en cynische opmerkingen voor lief te nemen en te doorzien.

 

Tine”