Jim - 23 kilo

Levensgenieter

Een bourgondiër in hart en nieren, dat ben ik!

Heerlijk genieten van vrijheid, lekker eten en drinken, in goed gezelschap; ‘Speciaalbiertje hier, pizza’tje daar, koekjes bij de koffie, en nu ik die chips zie heb ik daar ineens ook zin in! En bij vieringen hoort gebak!’

Wat begon als een bevredigende lifestyle, schoot langzaamaan door in overdaad en overgewicht. Daarnaast bood het mij ook troost. De Coronaperiode, waarin mijn leven op pauze kwam te staan en mentaal ook wel het nodige van me vroeg, versterkte dat nog eens. Oververmoeidheid en een negatieve mindset het gevolg. Ik wilde verandering, maar hoe?

Vooropgesteld: ik had geen concreet doel, ik wil(de) me vooral fit voelen. Toen ik startte had ik geen idee wat de impact zou zijn. Aanvankelijk was ik sceptisch, aangezien ik veel mensen in mijn omgeving gefrustreerd en tevergeefs diëten heb zien volgen. Daar had ik echt geen zin in! Bovendien schaamde ik me er ook wel een beetje voor om deel te nemen aan een dieetcursus. Maar toch; Met een lengte van 1.73m en een gewicht van 107,5kg moest er echt wel iets gebeuren, zeker toen ik tijdens het stofzuigen druk op mijn borst begon te voelen. Ik besloot dat het serieus tijd was om te veranderen. Gelukkig attendeerde mijn werkgever mij op Fit en Slank. Eenmaal over de drempel bleek al snel dat Fit en Slank geen kortdurend intensief diëetprogramma is, maar een goed begeleid proces dat leidt tot attitude-en lifestyle verandering.

Wat mij enorm aanspreekt aan deze cursus is dat ik mezelf niet vanaf de start alles hoef te ontzeggen. Er zit een duidelijke en logische opbouw in met kleine concrete stappen die haalbaar zijn. Dat werkt motiverend! Fit en Slank biedt mij, naast info over voeding en beweging, inzicht in mijn gedachten-, opvattingen en acties en geeft mij handreikingen hoe daar mee om te gaan. Ik vind de feiten en fabels echte eye-openers. De regel van 3 en de 7 afspraken, in combinatie met rust en regelmaat, bieden mij houvast bij het vinden en behouden van een gezond leefpatroon. Hierdoor merk ik dat ik steeds beter in mijn vel zit, fysiek én mentaal!

Mensen in mijn omgeving zien mij slanker worden en doordat ik mij steeds fitter voel, straal ik meer energie en positiviteit uit. De complimenten die ik dagelijks hierover ontvang doen mij goed en bevestigen dat ik goed bezig ben.

Ook pikken zij hier en daar voor zichzelf wel wat op van hetgeen ik doe. Zo is mijn slanke vrouw, die niet deelneemt aan de Fit en Slank cursus, toch enkele kilo’s afgevallen. Zij merkt dat zij bewuster omgaat met eten, drinken en bewegen. Het scheelt dat zij van nature een rem heeft op haar eet- en snoepgedrag, iets wat ik eigenlijk heel mijn leven bij mijzelf gemist heb. Onbewust was ik lid van de club van menselijke kliko’s. Inmiddels heb ik ervaren dat ik dus wel 'nee' kan zeggen en dat geeft mij iedere keer een gevoel van trots en empowerment.

Het interactieve gedeelte met de coach en deelnemers is voor mij een prettige manier om nieuwe inzichten en inspiratie op te doen, successen te delen en moeilijke momenten te verwerken. Kortom: ik doe alles weliswaar zelf, maar niet alleen.

Inmiddels weeg ik 85kg. Van de oververmoeidheid ben ik af en ik voel me stukken fitter. Kleine klusjes voelen niet meer als enorme inspanningen en ik sta niet meer te puffen na een beetje traplopen. Ik ben actief, beweeg soepeler en geniet meer van het eten en drinken dan voorheen. Met de focus op kwaliteit boven kwantiteit, ben ik eigenlijk meer Bourgondisch ingesteld dan voorheen. Ik ben nu pas écht een levensgenieter!