Het toetje

Het dessert

Van kleins af aan wist ik niet beter of een toetje hoorde gewoon bij de warme maaltijd. Het was een gewoonte. Een gewoonte die er al generaties inzat. Ik herinner me dat als we bij oma en opa bleven eten, dan kwam oma na de warme maaltijd altijd vol trots de keldertrap opgelopen met in haar handen een héél groot dienblad vol met schaaltjes, eigengemaakte, pudding. Ja, ja die met dat velletje erop! En natuurlijk was er keuze: vanille- of chocoladepudding. En heel soms eigengemaakte griesmeelpudding.

Mijn moeder nam de kookgewoontes natuurlijk over van haar moeder. Dus ook bij ons thuis sloten we de warme maaltijd altijd, 7 dagen in de week, af met een toetje. En je raad het al: vanille- of chocoladepudding, met datzelfde velletje. En heel soms eigengemaakte griesmeelpudding.

En natuurlijk nam ook ik de gewoontes over. In huize Lange was er ook geen dag zonder toetje. Soms zelfgemaakte pudding, maar steeds vaker een kant en klare toetjes uit de koeling van de supermarkt. Gemak dient de mens immers. En of dat nog niet genoeg was…….in huize Lange deed ook de slagroom zijn intrede. Het ontstond een nieuwe gewoonte: pudding met slagroom. Iedere dag.

Met Fit & Slank worden gewoontes doorbroken……en zo geschiedde het ook in huize Lange, dik 5 jaar geleden………De toetjes en de slagroom verdwenen uit de koelkast en dus ook uit onze eetgewoontes. Ervoor in de plaats kwamen pakken vol met magere yoghurt. Er ontstond een nieuwe gewoonte. Tegenwoordig sluiten we de dag af met een schaaltje magere yoghurt. Iedere dag! De door mijn moeder eigen gemaakte griesmeelpudding is een van mijn Rode Schoentjes geworden. Daar geniet ik heel soms van. En de pudding met het velletje???

Die heb ik al heel lang niet meer gekozen…….of te wel……hoe vastgeroest eetgewoontes ook kunnen zijn………Met Fit & Slank worden ze doorbroken! Natuurlijk kan bij deze blog een foto van onze Vivian, 12 jaar geleden, met toetje, niet ontbreken!

PS: weet jij het verschil tussen een toetje en een dessert???

Een toetje koop je kant en klaar in de winkel en een dessert maak je zelf!