Zoek steun

in je omgeving!

Waarschijnlijk herken je het volgende wel:
Je hebt al heel wat mislukte lijnpogingen achter de rug. Afvallen, aankomen, afvallen, nog meer aankomen en uiteindelijk weet je niet meer wat gezond is en wat niet. Wel koolhydraten, geen koolhydraten, weinig eten, veel/weinig vet enz. enz. Dan lees je over de Fit & Slank methode; geen dieet maar verandering in leefstijl. Je trekt je stoute schoenen aan en schrijft je in voor de 8-weekse groepscursus.

Je hebt de laatste lijnpogingen echt veel last gehad van je vrienden en familie om je heen, die maar blijven aandringen: “ach joh, een glaasje kan toch wel?”, of “van 1x anders eten vergaat de wereld toch niet?”. Ze praten je zonder pardon een schuldgevoel aan als je niet ‘gewoon gezellig meedoet’. Hoe ga je die verandering in leefstijl, die Fit & Slank belooft, nu weer overbrengen op de omgeving? Je besluit om niemand iets te vertellen en gewoon te gaan leven volgens ‘de regel van 3’ en ‘7 afspraken’ waar Fit & Slank voor staat.

Maar al snel kom je erachter dat dit niet werkt! Je moet jezelf overal verantwoorden in de keuzes die je maakt en in de cursus leer je dat het juist fijn voor je kan zijn om je naaste omgeving te informeren dat je bewustere keuzes maakt.

Zo had ik voor mezelf besloten om begin van het jaar 8 weken geen alcohol te drinken. Gewoon omdat alcohol allesbehalve gezond is voor je lichaam en ik het gevoel had dat ik   steeds wat meer alcohol dronk en er ook wat dikker door werd. Helemaal geen alcohol. Dus ook geen glaasje thuis, drupje of een keertje gezellig meedoen. 8 weken = bij mij ook echt 8 weken. Maar je raadt het al, vroeg of laat zit je in een restaurant, ga je eten met vrienden of sta je op een feestje. Gevaarlijk terrein als je alcoholvrij de dag door wilt komen. Maar veel minder gevaarlijk als je de volgende tips toepast:

Vertel het je omgeving en vertel het ze vooraf
Ik heb er bewust voor gekozen om mijn vrienden en familie te vertellen over mijn alcoholvrije periode. Zo ontstond er ook geen “ach doe gezellig mee” discussiemoment. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving was mijn keuze duidelijk.

Bedenk vooraf een alternatief
Voor mij niet zo erg moeilijk om een alternatief te bedenken, want ik houd zelf niet van frisdrank, dus (bruisend) water is voor mij een prima alternatief. Maar bedenk wat je als alternatief gaat drinken.

Hou voor ogen waarom je het doet
Op het moment dat al je vrienden wel zitten te genieten van een glas alcohol is de kans groot dat je even vergeet wat het voordeel is van je keuze. Een foto op je mobiel als reminder voor je doelstelling kan ontzettend goed helpen.

Doe het samen
Hoe fijn was het dat mijn man op zijn manier meedeed aan de 8 weken. Zo dronk hij alleen wat als hij elders was, maar thuis en samen in een restaurant deed hij met mij mee. Op die manier was de verleiding er voor mij stukken minder om alsnog te bezwijken.

Kortom, maak het jezelf gemakkelijk en betrek je omgeving bij jouw doel. Of dat nu gaat om zoveel weken geen alcohol of minder snoepen of een totale verandering van je leefstijl zoals we dat met Fit & Slank doen, dat bepaal jij!! Het gaat erom, hoe langer je ermee wacht hoe langer je jouw succes uitstelt. Je doet het maar voor 1 iemand: en dat ben jijzelf!