Zelfmedelijden?

Reken er mee af!

Overgewicht is vaak niet best voor je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Als je start met afvallen dan zet je een goede eerste stap om tot een positieve verandering te komen. In het begin ben je super gemotiveerd en je volgt de nieuwe regels en afspraken. Als je echter gewend bent om negatieve gevoelens op te vangen met troost-eten dan krijg je het vroeg of laat toch weer moeilijk. Ik zie vaak dat zogenaamde emotie-eters bij tegenslag weer terugglijden in oude gewoontes. Ze hebben zelfmedelijden en vinden dat ze iets lekkers verdiend hebben als het tegen zit of omdat ze het juist zo moeilijk hebben met hun nieuwe eetpatroon(!).

Zelfmedelijden is eigenlijk je grootste vijand: je legt je neer bij een tegenslag (ik val niet af hoe hard ik het ook probeer) en je gaat minder van jezelf eisen.

 

Iedereen komt in zijn leven problemen tegen. De ene grote en de ander kleine, maar allemaal lopen we wel eens tegen een probleem aan wat we niet kunnen overwinnen. Wanneer je iets meemaakt of ervaart waardoor je je een slachtoffer voelt, krijg je te maken met frustratie en wrok en wanneer je dit maar lang genoeg laat spelen en zelfs koestert, groeit dit uit tot zelfmedelijden. Hierdoor kom je in de slachtofferrol terecht. Je gaat jezelf troosten met fatale voeding waardoor je jezelf in feite straft omdat het ook nog eens ongezond voor je is.

Wanneer je wegzakt in zelfmedelijden en in de slachtofferrol stapt, ben je niet te helpen. Je wordt dan passief en het ontbreekt je dan aan de moed om jezelf te helpen. Zelfmedelijden betekent vaak ook schuld afschuiven. Het is de schuld van mijn werk, die slechte jeugd, die nare relatie. Zolang je blijft afschuiven ben je niet in staat zelf de verantwoordelijkheid te nemen. En dan lukt het ook niet om tot een nieuw eetpatroon te komen.

Zelfmedelijden is comfortabel omdat je niet tot verandering hoeft te komen!

Hoe kan je daarmee afrekenen? Slachtoffer zijn is een keuze! Je bent pas een slachtoffer als je dat zelf vindt. Door anders over gebeurtenissen te gaan denken kan je jouw gevoelens daarover veranderen. Dus als er iets vervelends gebeurt op je werk: denk dan niet: oh dat overkomt mij weer, waarom moeten ze altijd mij hebben? Maar denk: dit is erg vervelend maar dat kan iedereen overkomen, ik laat me niet kisten.

Zorg ervoor dat je juist meer positiviteit gaat ervaren door goed voor jezelf op te komen en in jezelf te investeren. Een gezond eetpatroon, weg met die snacks en zoetigheid. Als het zelfmedelijden de kop opsteekt herken het dan en spreek het krachtig tegen: ik ga niet in de put zitten, ik wil vooruit en ik ben het waard om tot verbetering te komen. Gooi er wat humor tegen aan en praat met anderen over wat je dwars zit.