Yes ik heb overgewicht!

Gewoon een steuntje in de rug

Een ding is zeker niemand wil overgewicht. Niemand zorgt er bewust voor dat je overgewicht en een ongezond buikje krijgt. Toch zijn de laatste jaren het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht toegenomen. Maar ja het aanbod is groter dan ooit in de winkels. Hoeveel soorten brood kan je tegenwoordig wel niet kopen in de winkel?

Ook al weten de meeste mensen best wel dat overgewicht risico’s met zich meebrengen. Met overgewicht  hebben we een verhoogd risico op diabetes type 2, op hart- en vaatziekten en een aantal soorten kanker. Daarnaast heeft overwicht sociaal en emotioneel gevolgen, zoals mogelijke problemen met het zelfvertrouwen en pesten. Verder zorgt overgewicht er vaak voor dat mensen minder beweeglijk zijn en er minder plezier aan bewegen beleven. Waardoor er nog minder wordt bewogen met de mogelijke gevolgen. 

Het bewust zijn van wat we eten en wat we onze kinderen geven is van belang. Als onze kinderen heel jong zijn vinden we het vaak nog niet zo erg als de kinderen wat zwaarder zijn: “Ach wat een lekkere bolle wangetjes”, “als hij gaat lopen zal dat buikje wel verdwijnen”.

En natuurlijk dat is vaak ook zo. Kinderen groeien en gaan wellicht sporten en bewegen veel tijdens spel. Het buikje verdwijnt doordat er meer energie verbrand wordt dan wordt ingenomen. Toch is het best wel schrikken wanneer je leest dat ruim 13% van de kinderen en jongeren overgewicht had in 2014 en het percentage  volwassenen van 19 jaar en ouder met overgewicht in 2012 was gemiddeld 48,3%. Hoe kan dat dan? We zorgen er toch niet expres voor dat onze kinderen te zwaar zijn. We willen toch niet dat ze ongezond zijn?

Het kan lastig zijn om maat te houden. Te vaak zijn er feestjes, borrels, kinderfeestjes en redenen om te trakteren en gezellig uiteten te gaan. De verleiding is heel groot om vette en suikerrijke producten te kopen. Winkels en fabrikanten willen ook heel graag dat u deze fatale pakjes en zakjes koopt. Zij verdienen er rijkelijk aan. Maar hoe zit het met de voedingsstoffen. Geven deze producten ons inderdaad de goede energie zoals er op het pakje staat vermeld? “0% vet”, “geen suikers toegevoegd”, “puur”, “gezond voor lichaam en geest”.

Helaas; koek, snoep, chips is geen voeding naar mijn idee. In deze producten zitten zoveel koolhydraten, transvetten en toevoegingen. Een teveel aan deze suikers wordt omgezet in vet. Het voegt niks toe voor een gezond lichaam. Eigenlijk vertel ik nu niks nieuws toch? Maar wat kunnen we dan doen om van het ongezonde overgewicht af te komen? Wij willen toch allemaal dat onze kinderen gezond zijn en gezond blijven?

Een verandering in het eetpatroon zal nodig zijn wanneer je energieker en gezonder wil leven en minder zwaar wil zijn. Fit & Slank kan jou misschien helpen. Persoonlijke coaching, groepstraining het kan allemaal.

Gewoon een steuntje in de rug. En ja, het is juist heel moedig om hulp te zoeken en te vragen! Met Fit & Slank ontwikkel je een gezond eetpatroon waarbij je zelf jouw keuzes maakt en leert jouw eigen verantwoordelijkheid te nemen. Een verandering in gedrag is alleen mogelijk wanneer je denk- en eetpatronen en gewoontes doorbreekt. Kijk eens op de website: www.fitenslank.nl en bel de dichtstbijzijnde coach op. We helpen graag.