Weet wat je eet!

Etiketten lezen

Langzaam dringt bij de industrie het besef door dat er iets moet gebeuren met de overdaad aan zout, suiker, vet en smaakversterkers die we ongemerkt binnen krijgen. Voor de consument blijft het echter opletten en het etiket lezen. Want kreten zoals met minder zout of minder suiker zijn loze termen. Minder dan? Ja minder dan er voorheen in zat, maar het kan voorkomen dat het product wat in het schap ernaast staat nog minder suiker of zout bevat.

Het voordeel van deze ontwikkeling is dat er nu meer keuze is in bv kruidenmengsels met minder zout. Dit wordt vaak aangegeven met een blauwe kleur op etiket of deksel. In de supermarkt zijn er schappen vol met gemaksproducten.  Denk hierbij aan bv alle wereldgerechten van A-merken maar ook van huismerken en allerlei kruidenmixen om maaltijden mee te maken. Deze bevatten alleen een poedermengsel met kruiden, zout, suiker en allerlei hulpstoffen en E nummers. De producten die nodig zijn voor de maaltijd  zoals het vlees, de groenten en aardappel of rijst moet je zelf nog toevoegen.

Het voordeel van deze gerechten is dat ze eenvoudig te maken zijn, je volgt de aanwijzing op de verpakking, poedermengsel en water erbij en klaar. Je hebt geen recept nodig. Wil jij ook graag koken zonder al die pakjes en zakjes? Kijk eens op de website van Fit & Slank voor lekkere recepten die eenvoudig te maken zijn.

Etiketten lezen is een must als je wilt weten wat je eet. Vindt je dat moeilijk? In een cursus Fit & Slank 'in 8 weken' wordt aandacht besteed aan etiketten lezen, en je zult zien dat het minder moeilijk is dan je nu denkt.

Voedingscoach Hetty Schouten, Silvolde