Wat eet je als je ziek bent?

Tips

Als je ziek bent is het eten van het juiste voedsel zelfs nog belangrijker. Bepaalde soorten voedsel hebben krachtige eigenschappen die je lichaam kunnen ondersteunen als het tegen een ziekte vecht. Die voeding kan bepaalde symptomen verlichten en zelfs helpen om sneller beter te worden.

  • Yoghurt - is makkelijk te eten een goede bron van calorieën, eiwitten, vitamines en mineralen. Sommige soorten yoghurt bevatten probiotica, die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak ziek wordt en sneller herstelt.
  • Fruit - bevat flavonoïden genaamd anthocyaninen, die virussen en bacteriën kunnen bestrijden en het immuunsysteem versterken. Flavonoïdensupplementen kunnen ook goed werken. Een paar van de beste bronnen zijn aardbeien, cranberry’s, blauwe bessen en bramen.
  • Avocado - zitten heel veel vitamines, mineralen en gezonde vetten, die ontstekingsremmend zijn en ons immuunsysteem bevordert.
  • Groene bladgroente - zitten vol met vezels en voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens ziekte. Er zitten ook heilzame plantenstoffen in. Groene bladgroenten zoals spinazie, romainesla en boerenkool zitten vol met vitamines, mineralen en vezels. Het zijn ook vooral goede bronnen van vitamine A, vitamine C, vitamine K en folaat.
  • Zalm - is een uitstekende bron van eiwitten. Het bevalt ook omega 3-vetzuren en vitamine D, wat ontstekingsremmend werkt en de immuunfunctie versterkt.
  • Banaan - zijn een goede bron van calorieën en voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen tegen diarree en als je misselijk bent.
  • Gember - is erg goed tegen misselijkheid en maagklachten en heeft antioxidante eigenschappen. Gemberthee is ontstekingsremmend en helpt het je verkoudheid te verminderen.
  • Hete Thee - is een goede bron van vocht en het werkt als natuurlijke neusontstopper als het heet is. Zwarte thee kan de groei van bacteriën in de keel verminderen en echinaceathee kan de duur van een verkoudheid of griep verkorten.
  • Knoflook - kan bacteriën en virussen bestrijden en het stimuleert het immuunsysteem. Het kan ervoor zorgen dat je minder vaak ziek wordt en sneller beter wordt als je toch ziek wordt. Werkt goed voor zowel een verstopte neus als keelpijn.
  • Kippensoep - is een goede bron van vloeistoffen, calorieën, eiwitten, vitamines en mineralen. Het is ook een natuurlijke ontstopper en kan cellen blokkeren die hoesten en een verstopte neus veroorzaken. Kippensoep is vooral een goede bestrijding tegen de griep.

Conclusie
Een paar van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je ziek bent zijn rust houden, veel drinken en zorgen voor goede voeding. Dat zorgt ervoor dat je sneller beter wordt. Maar sommige voeding zorgt voor veel meer dan alleen maar een aantal voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Hoewel er geen voedingsmiddel bestaat dat er in zijn eentje voor kan zorgen dat je beter wordt, zorgt het eten van de juiste voeding wel voor ondersteuning van het immuunsysteem en voor verlichting van bepaalde symptomen

Ger Deckers Fit & Slank Coach