Wachten...

tot dat je een ons weegt.

Dat zegt het spreekwoord. Dat zou wel heel lang duren. Maar we wachten vaak en vaak ook lang. De ene keer bewust en de andere keer onbewust. We wachten op de trein of bus, in de wachtkamer bij de tandarts, bij de zwemles van de kids, in de rij voor het toilet, in de file, tot de aardappels koken, tot de was droog is, vul verder maar in….

Enig idee hoe lang we wachten in ons leven? De wetenschap zegt gemiddeld genomen een half uur per dag, dat zijn 183 uur per jaar. Iemand die 80 wordt, heeft in zijn leven dan 14560 uur gewacht. Dat zijn 607 dagen!

Maar heb jij dat ook dat de ene keer het wachten langer lijkt te duren dan een andere keer. Hoe lang we wachten heeft, denk ik, met de beleving van dat moment te maken. Is de beleving gekoppeld aan iets stressvols, dan duurt het wachten lang. Denk maar aan de wachtkamer bij de tandarts. Is de beleving gekoppeld aan iets fijns, dan is het wachten sneller klaar dan gedacht. Ik heb dat bijvoorbeeld als ik bij de kapper in de verf zit en ondertussen alle roddelboekjes heerlijk aan het doorspitten ben. Herkenbaar?

Als we dus van wachten iets positiefs maken, dan maken we in onze beleving tijdswinst. En wie wil er nu geen extra minuten in een dag!

Maar hoe pas je dit nu toe? Heel eenvoudig! Accepteer dat er vaak niets anders opzit dan te wachten, zoek tijdens het wachten naar afleiding of geniet juist even van dit moment waarin niets anders kan of moet.

Zing uit volle borst mee met de radio als je in de file staat, geniet van een kopje thee terwijl de aardappels koken. En terwijl je wacht in de rij bij de kassa van de supermarkt, kijk eens in de boodschappenkarretje van anderen. Kijk eens hoeveel fatale voeding er in die karretjes verzameld is. En wees vervolgens fier op jezelf met de vitale inhoud van jouw karretje. Zo wordt wachten genieten!

Fit & Slank coach Claudia Lange