Waarom heb je overgewicht?

We eten teveel

Veel mensen weten wel waarom ze overgewicht hebben: te veel chocolade, junkfood, chips, te veel snaaien... Waarom doen we dat?

We eten veel te veel en we eten overal. We eten te veel suiker, vet en zout en worden daar continu toe verleid. We kunnen dan ook overal eten; in de trein, op het station, in de bouwmarkt, op straat en ga zo maar door. We zijn vergeten dat we gewoon eetmomenten hebben, thuis aan een tafel.

Zorg voor ritme en regelmaat. Met zes eetmomenten op een dag kun je veel makkelijker alle verleidingen weerstaan.

We eten uit gewoonte. Heel langzaam is ons eetpatroon aan het wijzigen. Het lijkt steeds normaler om elke dag chips, koek, snoep en junkfood te eten. Iedereen doet het toch? Vroeger was dat wel anders. We aten drie keer per dag een maaltijd en misschien een stukje fruit tussendoor. Eén per week stond er een klein bakje chips op tafel en kreeg je een glaasje prik. De hoeveelheden van nu zijn absurd aan het worden. We pakken de slabak op zaterdagavond en gooien deze vol met 300 gram chips en halverwege de avond pakken we ook nog een nieuwe zak. We eten stukken vlees van 300 gram terwijl we aan 100 gram al voldoende hebben.

Ga eens praten met wat oudere mensen en leer van de goede, oude eetgewoontes.

We eten uit emotie, bijvoorbeeld doordat we een vervelende gebeurtenis hebben gekoppeld aan eten. Veel mensen zeggen dat ze een emotie-eter zijn, maar verwarren de emotie bijvoorbeeld met simpelweg moe zijn. Belangrijk is dat we voldoende rust hebben en slapen. Doe je dat te weinig, dan krijg je overdag inzinkingen en deze momenten vraagt je lichaam om suikers, simpelweg om wakker en alert te blijven.

Werk eerst eens aan je ritme en de regelmaat van je leefstijl, en trek niet te snel conclusies.

Je eet om het eten en weet niet meer wat een lichaam nodig heeft. We hebben als mens een aantal primaire behoeftes (vocht, voeding, rust, contact):

·         Op tijd drinken, je lichaam kan maar enkele uren zonder vocht. Wanneer je dorst hebt ben je eigenlijk al te laat.

·         We hebben behoefte aan goede gezonde voeding, wanneer je niet op tijd eet en wanneer je eenzijdig eet (teveel brood, teveel pasta’s etc blijft je lichaam om de juiste voeding vragen.

·         Je lichaam heeft genoeg slaap/rust nodig om te herstellen.

·         Je hebt ook voldoende contact, aanrakingen en bevestiging van andere mensen nodig. Je zal je in een veilige en vertrouwde           omgeving beter kunnen ontwikkelen.


Het menselijk lichaam is zo gemaakt dat het een signaal geeft als er niet wordt voldaan aan de primaire behoeftes. Het signaal herkennen is de eerste stap, daarna zal je moeten bedenken wat je mist en voelen wat er ontbreekt om jezelf weer verder te helpen.

Succes
Fit & Slank coach Anja Bastings