Waarom heb ik dat gegeten?

Oefening baart Kunst!

Dat vervelende schuldgevoel….

Je wil het eigenlijk niet en toch ga je voor de bijl voor iets lekkers en wellicht ongezonds. Daarna voel je je schuldig met misschien wel als gevolg dat je nog meer gaat eten…….Onder het motto: nu heb ik het toch al verprutst. En dat schuldgevoel helpt je totaal niet, het werkt juist averechts.

Laten we eens wat dieper gaan kijken naar dat schuldgevoel. Waar komt dat schuldgevoel vandaan? Stel je voor:  “ik heb een stukje chocola gegeten” wat je eigenlijk niet van plan was. Je gedachten: “nu heb ik het weer verprutst” en je voelt je schuldig. Wat gebeurt er vervolgens? “ik voel me rot en heb het nu toch al verprutst, ik eet de rest van de chocolade ook nog maar op….” 

Je denkt dat het schuldgevoel wordt veroorzaakt door het eten van de chocolade, maar het schuldgevoel wordt veel meer veroorzaakt door de gedachte:  “nu heb ik het weer verprutst”. Daar, bij die gedachten zit de belangrijkste schakel om iets te veranderen. Die gedachten, zijn die waar? Heb je het verprutst bij het eten van een stukje chocolade? NEE, we geloven vaak klakkeloos wat we denken, maar is dat wel terecht? Word je eens bewust van de gedachten die je op zulke momenten hebt en kijk er dan eens kritisch naar of die wel realistisch zijn. Besef dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt! En dat je dus ook een keuze hebt wat je met die gedachten doet!

En wat kun je dan nog meer doen dan bewust en kritisch naar je eigen gedachten kijken, zodat je je een volgende keer niet schuldig hoeft te voelen en minder negatieve gedachten te hebt?

Het is oké…….. als je een keer iets ongezonds pakt. Zie het als een leermoment. We streven niet naar perfectie! Kijk naar de stappen die je al gezet hebt! Ben lief voor jezelf!

 

Noem het een gunmoment en niet een mislukking of iets anders negatiefs. Een gunmoment hoort er gewoon bij. Plan het gunmoment, ga alleen voor je allereerste keus en geniet er dan volop van!

 

Relativeer….. Wat heb je dan gehad? Een of twee blokjes chocolade van 40 calorieën of misschien (door die negatieve gedachten) wel een hele reep? Voor je gevoel ben misschien gelijk een kilo aangekomen….  Oké, om 1 kg. vet aan te komen is 7000 kcal. extra nodig bovenop jouw energiebehoefte. Een reep van 100 gram is ongeveer 550 kcal. Dat is een hele hoop, maar geen kilo vet! En ja dat betekent misschien wel dat je (als je je aan de regel van 3 en de 7 afspraken houdt) die dag niet afvalt. Maar dat betekent dus ook dat er in die week nog steeds 6 dagen zijn, die je wel kunt afvallen! De week is er niet mee verpest.

Als jij met een goed gevoel kunt genieten van een klein blokje chocolade van 40 kcal. is er niets aan de hand. Dus ga opzoeken/uitrekenen hoeveel je hebt gehad en relativeer!

 

Prent jezelf een positievere gedachte in; “ach 1 stukje is niet zo erg, ik heb het uitgerekend en er is niks aan de hand. Ik ga gewoon verder.”

 

En dan als laatste kun je ook tegen jezelf zeggen dat je alles mag! Stiekem zeg je misschien tegen jezelf dat je die chocolade niet mag……. En alles wat niet mag wordt alleen maar aantrekkelijker en gaat harder naar je roepen dat je het vooral toch maar moet nemen! Dus zeg tegen jezelf wanneer de chocolade je roept: “oké, ik mag alles, maar wil ik dit nu echt en wat levert het mij dan op als ik dit nu neem? En is het me dat wel waard?

 

Word je gewoon eens bewust van je eigen gedachten en kijk er vervolgens kritisch en met een glimlach naar……. Uiteindelijk kies jij wat je met die gedachten gaat doen!

En dan is het de uitdaging om volop en zonder schuldgevoel te genieten van een bescheiden hoeveelheid van iets wat je echt de moeite waard vindt ennuh……oefening baart kunst!

 

Fit & Slank coach Willy Woddema uit Venlo