Stralend door de herfst

Geniet

Loop met je gezicht naar de zon dan valt de schaduw achter je.

Niet iedereen houdt van de seizoenen en veel mensen zien op tegen de herfst en de winter die komen gaat. Ze hebben minder energie, moeite met de korte dagen de kou en ga zo maar door. Ik ben ook een van deze mensen, hou voornamelijk van één seizoen en dat is de zomer. Maar het kan echt anders, ga het maar eens doen! Zie de mooie dingen en kanten van deze seizoenen. Formuleer positieve gedachtes, zie al het moois dat er is als is het nog zo klein, dat geeft je een prettig gevoel

Wat kan je verder nog doen om stralend door de herfst te komen?

Onderstaand nog een aantal tips en adviezen waardoor je stralender en fitter door de herfst en winter komt!

“Loop met je gezicht naar de zon dan valt de schaduw achter je”.

Wist je dat je daglicht nodig hebt om cortisol aan te maken? Het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. Ga overdag naar buiten als is het maar 2x 15 minuten. Ga wandelen in je pauze, zorg dat je in het weekend  lekker naar buiten gaan.

Vitamine D

Deze vitamine wordt aangemaakt door zonlicht en maak je nauwelijks aan in de herfst en winter. Het lukt niet iedereen om voldoende aan te maken in de zomer en op te slaan, veel mensen hebben een tekort. Ga na of jij extra vitamine D nodig hebt door onderstaande test te doen.

Minder energie verspillen door minder suiker

Weg met de geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak. Zij  zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten.

Regelmaat en rust

Ga op tijd naar bed en zorg voor 7-8 uur slaap per nacht.  Eet 2 uur voordat je naar bed gaat niet meer zodat er geen energie naar je spijsverteringssysteem gaat. Zorg voor regelmaat, routine zorgt ervoor dat je veel minder energie kwijt bent.

Eet het seizoen

We hebben niet voor niets, wild en stoofpotten horen bij de herfst en winter, hier zitten vergeleken met de zomerse salades meer dierlijke eiwitten in, die zorgen ervoor dat je makkelijker cortisol aanmaakt. Vitamine B (volkoren brood, zilvervliesrijst, noten, aardappelen, rundvlees, vis, peulvruchten) zorgt ervoor dat je je fit voelt. Deze vitamine helpt bij het omzetten van koolhydraten in energie.

Bewegen

Door te sporten maak je stofjes aan die je een fijn gevoel geven, de zogenaamde endorfines. Maak hier tijd voor en realiseer je wat het met je doet.

Geniet

Maak het gezellig in de donkere dagen met kaarsjes en geniet daar van. Een periode waarin je meer tijd hebt voor elkaar en voor jezelf. Pak eindelijk eens dat boek dat je nog steeds wilde lezen. Verwen jezelf met een lekker maskertje, ga een dagje naar de sauna of ga in bad met een boek.

Vaak kunnen we zelf meer doen dan we denken, het is een mindset.  “Loop met je gezicht naar de zon dan valt de schaduw achter je”.