The same old thinking

The same results

Afvallen en een gezond gewicht behouden is innerlijke groei

Heel vaak melden mensen zich aan voor een cursus met het idee dan ze even snel een aantal kilo kwijt willen, totdat ze bij mij het  eerste gesprek hebben gehad. Al gauw hebben ze in de gaten dat het niet gaat om even “snel” afvallen maar dat het gaat om gewoontes af leren.

         

Gewoontes

Wij zijn nu eenmaal gewoonte dieren. Helaas wordt er hier niet vaak over gesproken, nee hoor “eet maar gewoon minder en sport wat meer, dan komt het allemaal wel goed”, aldus de meeste.

Maar zo eenvoudig is het niet. Gewoontes zijn onbewuste handelingen, wat wilt zeggen dat wij vaak niet eens in de gaten hebben dat we iets doen, het is een gewoonte geworden.

Gewoontes zijn niet op een dag ontstaan en zullen ook niet met een dag verdwenen zijn. Ik krijg heel vaak van mijn klanten te horen “Ik ben er constant mee bezig. Ik sta ermee op en ik ga ermee slapen. Het is vermoeiend”.  Het aanpassen hiervan vraagt een bewuste focus, is uitdagend zowel emotioneel als mentaal. Het is heel makkelijk om te hervallen in je oude patroon als je niet continue bewust mee bezig bent.

Een nieuwe gewoonte aanleren en een oude afleren duurt ongeveer 24 weken. Na 24 weken begint het “eigen” te worden.

Vaak heeft het ook te maken met je omgeving. Wij geven al vanaf het begin aan dat je Rust, Regelmaat en Ritme nodig hebt om je te focussen op je doel. Maar vaak zijn we druk met de kinderen, ons werk of ons sociaal leven. Waardoor er gauw een terugval plaatsvindt.

Om iets te bereiken moeten we bereid zijn ECHT iets te veranderen om het doel te behalen.

En af en toe terugvallen is niet erg, dit is niet falen dit is menselijk. Als je maar inziet hoe en waarom, jezelf terug herpakt en weer verder gaat.