Suiker of zoetstof?

Wat eet jij en waarom?

Suiker of zoetstof?

Van te veel eten, te vet eten en te veel suiker word je dik. Heb je overgewicht en wil je daar verandering in brengen, dan ga je minderen. Je gaat normale porties eten, minder vet en je gaat letten op je suikergebruik. In deze blog geef ik je meer informatie over suiker en de alternatieven.

Suiker krijg je op allerlei manieren binnen. We willen nu eenmaal graag zoet proeven en fabrikanten spelen daarop in. Dus zit tegenwoordig bijna overal extra suiker in, zelfs in voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht. Sommige kant-en-klare soepen zijn daar een voorbeeld van. Het komt ook voor dat er zout in een product wordt gedaan om er vervolgens weer meer suiker aan toe te voegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel bij spritskoekjes.

Wel of geen suiker?
Er zijn veel mogelijkheden om voeding zoeter te maken. We kennen witte of bruine suiker, maar ook met bijvoorbeeld honing of gember kun je gerechten zoeten. Kinderen kunnen suiker gebruiken, want als het goed is, bewegen zij veel meer dan volwassenen en verbranden ze dus extra calorieën. Maar heb je overgewicht, dan is het raadzaam om je suikerinname te minderen. 

Zoetstoffen
Ter vervanging van suiker kun je intensieve zoetstoffen gebruiken, mits in minimale hoeveelheden. Deze intensieve zoetstoffen leveren nauwelijks energie. Nauwelijks calorieën, dus. We kennen deze suikervervangers als zoetjes (kleine tabletjes) en zoetstof (vloeibaar en poedervorm).

Light
Je ziet momenteel veel voedingsmiddelen die gezoet zijn met intensieve zoetstof, zoals de light frisdranken, light yoghurt en kwarktoetjes. Voorbeelden van dit soort zoetstoffen zijn aspartaam, cyclamaat en sacharine. Bij normaal gebruik hebben deze geen schadelijke gevolgen voor jou als consument, want zoetstoffen zijn van tevoren grondig onderzocht.

Stevia is tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het komt uit het blad van de Stevia plant. In zuid-Amerika wordt het al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel.

Suikervrij is niet calorievrij
Er bestaan ook extensieve zoetstoffen die weliswaar iets minder calorieën dan suiker bevatten, maar absoluut niet calorievrij zijn. De indicatie ‘suikervrij’ betekent dus niet automatisch dat het een slank product is: het kan ook juist speciaal geschikt voor diabetici zijn. Maar zoals voor alles geldt ook hier: Te veel is nooit goed, dat kan in het geval van extensieve zoetstoffen maag- en darmklachten zoals diarree veroorzaken.

Suiker, stevia of zoetstoffen? Het kan alle drie, maar gebruik het met mate.


Fit & Slank coach Anja Bastings