Spiermassa behouden...

tijdens het afvallen.

Het mooist wat jij jezelf kunt geven in je periode van afvallen is je vet% verlagen en spiermassa verhogen. Dit is ook meteen het meest moeilijke dat er is! Voor afvallen heeft je lichaam namelijk minder calorieën nodig dan het daadwerkelijk verbrandt. Voor spieropbouw of -behoud heeft het juist meer/voldoende calorieën nodig om je spieren op orde te houden of te laten groeien. Als je afvalt gaat je lichaam de calorieën die je tekort komt ergens in je lichaam zoeken en “opeten”.

Vaak wijst mijn cursist dan ergens een zone aan waar hij/zij het graag weg zou willen hebben. Helaas is dat niet mogelijk, je lichaam bepaald zelf waar het weg gaat. Ik zeg altijd: “Als ik dát uitgevonden zou hebben, zou ik op de Bahama’s wonen…”

Wat jammer is, is dat je lichaam makkelijker je spieren opsnoept dan je vet. Het proces van vetverbranding is namelijk erg traag. Dit betekent dat je goed je best moet doen om je spiermassa te behouden (of te laten groeien) tijdens je afvalperiode.

Waar je vooral op moet letten:

  • Veel eiwitten eten: Wij doen dat in de vorm van magere yoghurt en kwark, vlees/vis.
  • Goede krachttraining van de grote spiergroepen: vandaar het advies om te sporten
  • Niet te snel afvallen: anders kan je vetverbranding het sowieso niet bijhouden en wordt er aan je spieren gesnoept

Verder is ieder lichaam anders en kun je bovenstaand rijtje adviezen 100% opvolgen en tóch spiermassa verliezen. Wellicht dat het nog meer zou zijn geweest als je niet opgelet had…

Aan het begin en einde van de cursus meten we o.a. vet% en spiermassa op, en uiteraard ook je gewicht. Meestal zijn de meesten gezakt in spiermassa, op een enkeling na… omdat het zo moeilijk is! Wél moet je snappen dat als je gewicht flink gezakt is en je spiermassa een beetje, dat je dus in verhouding weer meer spiermassa hebt. 

Voorbeeld:

  • Je woog 85 kilo en had een spiermassa van 47 kilo = 55,3% spiermassa
  • Je weegt nu 78 kilo en hebt een spiermassa van 45 kilo = 57,7 % spiermassa
  • In kilo’s lijkt je spiermassa gezakt, maar in verhouding met je gewicht is het juist gegroeid!

Mijn advies in de cursus Fit & Slank is altijd:

  • Veel eiwitten eten in de vorm van magere kwark/yoghurt en je vlees(waren)/vis en magere kaas
  • Cardio en krachttraining doen. Alleen cardio om te verbranden is achterhaalt.
  • Niet te snel afvallen, dus alles opeten wat er in je eetplan staat

 

Groetjes, Serafina