Recept aanpassen

Hoe maak je een recept minder calorierijk?

 

Heb jij ook van die favoriete recepten die je nu al een tijdje niet meer eet omdat ze zoveel calorieën bevatten?  Je kunt zo’n recept makkelijk aanpassen zodat het past in je Fit & Slank eetpatroon.

 

Gebruik deze regels:

  • Verminder de hoeveelheid vlees of kaas: 100 gram vlees/gehakt/kip per persoon is voldoende. Zit er ook kaas in of over het gerecht dan kun je nog minder vlees nemen.
  • Kies voor minder vette vleessoorten: bv staat er in een recept kippendijfilet neem dan kipfilet of als er half om half gehakt staat, neem dan de rundergehakt extra mager.
  • Ook bij kaas, je kunt de 48+ kaas, altijd vervangen door 30+ kaas.
  • Hoeveelheid groenten vermeerderen: Je kunt meer groente in het gerecht doen en als het gerecht daar niet zo geschikt voor is maak je een extra groente gerecht erbij. Bv bij curry’s, daar zitten wel groente in maar vaak niet voldoende. Je kunt er ook bv gekookte sperziebonen of broccoli bij eten. Je eet dan ook minder rijst dan als je alleen maar rijst met curry eet.  In geval van curry’s kun je de kokosmelk vervangen door kokosmelk light.  

 

Verminder de hoeveelheid van : pasta, rijst of noedels. Het is dan wel belangrijk om extra groente toe te voegen. Doe je dat niet dan wordt je portie wel erg klein en heb je ’s avonds last van lekkere trek.

Ik heb voor jullie het Boeuf Bourguignon recept aangepast.

Het originele recept bevat rundvlees, rode wijn en gerookt ontbijtspek, champignons en wortel.

Om het aan te passen neem je mager rundvlees in plaats van riblappen. Dit is een stoofschotel  en door de lange stooftijd krimpt het vlees, dus je gaat nu niet uit van 100 gram per persoon. Ik heb ongeveer een kilo gebruikt voor 6 personen. Je kunt bv de wijn weglaten maar het is wel belangrijk voor de smaak en het vlees wordt er malser van. Een alternatief is om minder wijn erin te doen samen met wat bouillon of alcoholvrije rode wijn. 100 ml rode wijn bevat 85 kcal en 100 ml alcoholvrije rode wijn maar 24 kcal. Zeker als er ook kinderen dit gerecht eten is dat een goede wissel.

Het spek bevat erg veel calorieën en verzadigde vetten, dus ik heb besloten om het weg te laten. Er zit immers al ruim vlees in.

 

Vind je het lastig om zelf de recepten minder calorierijk te maken? Kijk dan op de website van Fit& Slank voor vele lekkere slanke recepten of op de FenS app.