Ontspanning door inspanning

Doe je mee?

Mensen hebben energie nodig om te kunnen leven, om te bewegen, te denken. Zonder energie voelen we ons moe, down, leeg of verdrietig. Een essentiële energiebron is voeding. De juiste voeding voorziet ons lichaam van belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen waar je energie van krijgt. Een andere belangrijke bron, die we nogal eens makkelijk vergeten, is ontspanning. Ontspanning is voor iedereen anders, maar is wel één van de meest belangrijke dingen om mentaal gezond te blijven.

Als beeldspraak voor ontspanning gebruiken we vaak een batterij. Om jouw batterij meer op te laden is het belangrijk om te weten welke vorm van ontspanning jouw energiebron is.
De belangrijkste tip: doe wat je leuk vindt!
Inspanning als ontspanning werkt echt alleen als je een manier kiest die je leuk vindt. Maar inspanning is wel dé manier van ontspanning voor je geest. Door fysiek te bewegen schud je spanning, soms zelfs letterlijk, van je af.

De manier van bewegen hoeft echt niet super intensief te zijn. Een wandeling kan al voldoende zijn en is zelfs een hele goede optie! Je kunt kiezen om alleen te gaan, met een vriend(in) of een groepje, met muziek of lekker even helemaal niets en ook hierin kun je jezelf een beetje uitdagen door gebruik van een stappenteller of de app ‘Ommetje’. Fietsen is ook een goede manier van bewegen die ook erg toegankelijk is, ongeacht hoe je conditie of fysieke gesteldheid is.

Als je actief sporten leuk vindt om te ontladen, zoals hardlopen of spinning bijvoorbeeld, is het belangrijk dat je daarna je hartslag weer tot rust brengt. Anders blijft de ‘stress’ van actieve inspanning aanwezig in je lichaam. Dit laatste heb ik helaas zelf aan den lijve ondervonden. Hierdoor bereikte ik precies het tegenovergestelde van ontspanning en kreeg ik mede hierdoor een ‘burn-out’. Dus mijn advies: neem je rust na inspanning!

Als laatste wil ik de meest kleine en misschien wel de meest effectieve beweging met je delen; de ademhalingsoefening. Dit klinkt voor veel mensen vaak een beetje zweverig, maar is echt de moeite waard. Zoek even een rustig plekje en doe ademhalingsoefeningen door een poosje rustig diep in en uit te ademen, met je handen op je buik. Wat goed werkt is wat langer uit- dan inademen. Bijvoorbeeld 4 sec. in en 7 sec. uit. Dit voelt in het begin misschien wat onwennig en lastig, maar hoe rustiger je blijft focussen op je ademhaling hoe makkelijker het gaat. Deze oefening kan eigenlijk overal als je jezelf gejaagd of gehaast voelt, of gewoon omdat je het fijn vindt.

Hoe ziet jouw ontspanning eruit? Plan je momenten, want door ons hectische leven geven we vaak te weinig prioriteit aan ontspanning door inspanning, en als je ze inplant en doet, heb je er zoveel plezier van. Ervaar het zelf én doe vooral wat je leuk vindt!!

Voedingscoach Marianne Verharen - Dongen