Ontmoeten

Grip op je eetgedrag

Veel mensen denken dat afvallen begint bij gezonder gaan eten en meer bewegen. Er zijn echter nog meer factoren die ons lichaamsgewicht beïnvloeden. Een ervan is slaap. Slaap is een onderbelicht onderwerp, terwijl het een belangrijke factor is. Immers, vijf miljoen Nederlanders slapen wel eens slecht en 1,5 miljoen mensen kampen zelfs met langdurige slapeloosheid.  Slaap zorgt voor een goed evenwicht van onze verzadigingshormonen: leptine en ghreline.

Leptine is een hormoon dat je eetlust onderdrukt,  ghreline bevordert juist je eetlust. Wanneer je voldoende slaap hebt gehad en goed uitgerust bent, zijn de twee mooi in evenwicht. Wanneer je met een slaaptekort te maken hebt, dan zal je leptineniveau te laag zijn en je ghrelineniveau te hoog waardoor je eetlust groter is. Dat maakt het meteen een stuk moeilijker om je eetgedrag onder controle te houden en “nee” te zeggen tegen iets lekkers. Goed slapen is dus heel belangrijk als je je eetbuien wilt leren te controleren.. Wanneer jij ook slaapproblemen ervaart, is het belangrijk te zorgen voor een goed slaaphygiëne:

  • Zorg voor regelmatige tijden van naar bed gaan en opstaan
  • Doe geen dutjes overdag
  • Vermijd intensief sporten ’s avonds
  • Drink geen koffie en alcohol in de avonduren
  • Zorg voor niet te veel beeldschermlicht

Bovendien is het belangrijk tijd in te ruimen voor ontspanning. In onze maatschappij “moeten” we veel. We “moeten” nog even iets afmaken, ergens heen of iemand bellen. Hierdoor houden wij een hogere hersenactiviteit. Onderzoek wijst uit, dat mensen die slecht slapen zowel overdag als ’s nachts een hogere hersenactiviteit hebben dan goede slapers.  Door te “ontmoeten” krijgt het lichaam vanzelf de ontspanning die het nodig heeft, val je gemakkelijker in slaap. Mede hierdoor krijg jij weer grip op je eetgedrag.

Ilse Hermsen