Meal Prepping

Doe jij het al?

In de Fit & Slank cursussen die ik geef komt voorbereiding en planning bijna iedere les aan bod.
‘Bewust kiezen- Bewust kopen- Bewust eten’ is bijna een mantra geworden voor mijn cursisten. De uitspraak ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ klinkt misschien saai maar is gewoon een feit. Hoe meer tijd en energie je steekt in het bedenken en de voorbereiding van je maaltijden hoe makkelijker je het jezelf maakt.
En eigenlijk is meal prepping niks anders dan je maaltijden plannen en voorbereiden.

Meal prepping geeft controle over wat en wanneer je eet. Dit zorgt voor minder stress over wat je moet eten en zorgt er uiteindelijk voor dat het veel makkelijker wordt om een gezonde(re) leefstijl te ontwikkelen, vast te houden en jouw doel te behalen.

Hoe goed of hoe uitgebreid je jouw maaltijden voorbereid, hangt helemaal af van jouw tijd en je leefstijl. Heb je 's ochtends weinig tijd voor ontbijt? Dan kun je het beste je ontbijt gaan voorbereiden. Kom je vaak laat thuis? Dan kun je beter je diner wat vereenvoudigen.
Uiteraard kun je al je maaltijden preppen en inplannen, maar begin met één maaltijd en ga op zoek naar een oplossing die past bij jou en jouw leefstijl.

Dit klinkt misschien als een hoop gedoe (het zal in het begin wel even tijden en moeite kosten), maar het voorbereiden en meenemen van gezonde maaltijden bespaart tijd, voorkomt dat je honger krijgt, minder vaak slechtere keuzes maakt of noodgedwongen bij het benzinestation een vette hap bestelt.

Om je op weg te helpen hieronder een aantal praktische tips die het plannen en het bereiden van een goede maaltijd een stuk sneller en eenvoudiger maken.

 • De belangrijkste tip = weet wat je gaat eten! Maak een week- en/of dagplanning en bepaal zo van te voren wat en hoeveel je gaat eten.
 • Maak een boodschappenlijstje en doe je boodschappen voor een aantal dagen of voor de hele week. Dit voorkomt dat je ’s avonds laat moet gaan bedenken wat je gaat eten en nog naar de supermarkt moet (en waarschijnlijk met ‘de verkeerde dingen’ thuis komt!).
 • Koop een aantal goed afsluitbare bakjes in verschillende maten. Niet alleen om eten in de koeling of vriezer te bewaren maar ook om mee te nemen.
 • Doe je boodschappen op een vaste dag in de week of bestel online en laat je boodschappen thuis bezorgen. Dit laatste scheelt je veel tijd en je koopt niet teveel.
 • Maak aan het begin van de week één of meerdere dressings en gebruik deze in je salade. Koop minibakjes om je dressing mee te nemen bij je salade on-the-go.
 • Verdeel rauwkost in kleinere bakjes, bewaar ze in de koeling. Makkelijk om ’s ochtends mee te nemen naar je werk.
 • Kook aardappelen en granen als quinoa, rijst en pasta in grotere hoeveelheden en bewaar deze in de koeling. Je kunt ze makkelijk een paar dagen bewaren.
 • Je kunt best eens een zak voorgesneden groenten kopen. Groenten uit de diepvries.
 • Bespaar tijd met het kopen van voorgeschilde aardappels en maak zo makkelijk en snel een grote pan stamppot.
 • Maak tegelijk met een andere maaltijd een grote pan soep; makkelijk, snel en gezond en hoeft maar een paar handelingen extra te doen. Bewaar een aantal porties in de diepvries.
 • Maak van je soep een maaltijdsoep door er de voorgekookte aardappelen en wat restjes vlees in te verwerken.
 • Fruit uit de vriezer is vaak goedkoper dan vers en lekker en makkelijk om bijvoorbeeld je yoghurt mee te zoeten.

Denk niet te moeilijk! Varieer en durf creatief te zijn!

Fit & Slank coach Brigitte Lemmen uit Roermond