Laat jij je verleiden?

Niet meer....

Het wordt ons als mens niet gemakkelijk gemaakt om verleidingen te weerstaan. Loop je de supermarkt of de benzinepomp binnen, dan kijken de verleidingen jou al aan! “Twee halen, één betalen..” En met een beetje pech, ruik je de vers afgebakken appelflappen.. Oei, dat is lastig te weerstaan. Ik snap jou wel. Ik kan je gelukkig één ding vertellen, je bent volledig normaal als je hier moeite mee hebt. Het is juist de omgeving, anno 2021, die niet meer normaal is.

In de tijd van onze voorouders waren er geen supermarkten. Zij waren jagers en verzamelaars en hadden een oerbrein. Het was fysiek hard werken met ook dagen erbij zonder voedsel. Toch hadden zij toen al een voorkeur voor zoet, want zoet was schaars in de natuur. Dus ja, als het er dan een keer was, was het heel erg bijzonder en het leverde snelle energie! Na het eten van suiker werden zij (en wij nu dus ook nog) door onze hersenen beloond door het vrijlaten van het stofje dopamine. Dat geeft een plezierig en voldaan gevoel en zorgt ervoor dat je er meer van wilt hebben. Herken je dit gevoel?

 

Hoe kom je nu van die grote behoefte aan suiker af?  Simpel! Draai het om, en minder je suikerinname! 3 tips!

1. Minder toegevoegd suiker tijdens jouw ontbijt. Vervang bijv. gesuikerde ontbijtgranen door een muesli met daarbij wat noten en vers fruit. Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of appel.

2. Minder toegevoegd suiker tussendoor. Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker. Vervang gebak door een volkorenboterham, knäckebröd of rijstwafel.

3. Minder toegevoegd suiker tijdens jouw avondeten. Vervang kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van magere yoghurt of azijn.Vervang ketchup of een kant-en-klare pastasaus door een zelfgemaakte saus op basis van gezeefde tomaten. Vervang appelmoes door vers fruit. Vervang suikerrijke toetjes en pudding door yoghurt zonder toegevoegde suikers.

En.. wat verander jij vanaf vandaag?

Evelien Mertens