Je darmen, je 2e hersenen

Darmflora positief beïnvloeden?

Hoe kun je de darmflora met voeding positief beïnvloeden?

Uit vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een nauwe  samenhang bestaat tussen je hersenen en je darmen. Je darmbacterieen beschermen je  tegen infecties en halen energie uit de voeding. Giulia Enders schrijft in haar boek de Mooie voedselmachine over het belang van de darmen voor het brein en zo voor je gehele welbevinden. Ze legt ook uit dat wat we al lang wisten, nu bevestigd wordt door onderzoek; ons buikgevoel, ons instinct bepaalt voor een groot deel hoe het met ons gaat. De uitspraken: "een teleurstelling wegslikken en het in je broek doen van angst of een nederlaag eerst even verteren"zijn hiervan voorbeelden. Je bent wat je eet is wel de bekendste uitspraak!

In ons lichaam is er een constante strijd van tussen goede en slechte darmbacterieen en door veel suiker worden de slechte bacterieen gevoed waardoor er een toename is van ziekten die hun oorsprong in de darm hebben. Wetenschappers hebben tevens aangetoond dat de hersenen het niveau van serotonine ( 'het gelukshormoon), worden gereguleerd door de hoeveelheid goede bacterieen in de darmen. Serotonine is de belangrijkste stof die betrokken is bij de regulatie van stemming en emotie, een tekort veroorzaakt stress, angst en depressie. Kortom de bekende  vicieuze cirkel!

Goede voeding  en een gezond leefpatroon, zoals we bij Fit en slank adviseren is van groot belang en zorgt voor een goede darmflora en helpt dus bij het krijgen van meer energie en een beter welbevinden. Yoghurt is zo'n produkt wat een goede invloed heeft op je darmflora en dat geldt ook voor volkorenprodukten en produkten met vezels ( fruit, groenten en peulvruchten) Andere adviezen zijn:

  • -Eet gevarieerd.
  • -kauw goed en neem de tijd om te eten.
  • Wees aardig voor jezelf en neem voldoende rust en slaap

Allemaal adviezen die we bij Fit & slank adviseren ( o.a de bekende 3 R's)

Tenslotte zijn suiker, stress ,alcohol en stilzitten dingen die je darmflora kunnen verstoren. Kortom zorg dus goed voor je darmbacterieen en je geluk!

 

Fit & Slank coach Marleen van den Hurck