Is de drempel te hoog?

Ga jij naar de sportschool?

Regelmatig komt het voor dat mensen jarenlang niets meer aan sport hebben gedaan. Sommigen al vanaf de basisschool niet meer. Waarom? Onzekerheid, men voelt zich niet op z’n gemak tijdens het sporten. Toch kun je er iets aan doen.

Kies een sportschool die bij je past en kies een sport die bij je past. Laat je niet alleen leiden door prijs en afstand. Voor dames: kies eventueel voor een sportschool waar alleen dames sporten. Ik weet zeker dat je je snel op je gemak voelt!

Ga sporten met een vriend(in). Wanneer je samen sport ben je minder bewust van jezelf en heb je afleiding. Samen sporten is leuker en het werkt motiverend. Bovendien maakt het sociale contact het sporten ook makkelijk. Jullie kunnen elkaar inspireren om toch nog even door te zetten als je geen zin meer hebt.
Lukt dat niet, ga dan alleen en neem dan lekker je iPod mee en luister je favoriete muziek.
Draag kleding waar jij je prettig in voelt. Voel jij je niet prettig in een strak fitnesspakje, trek het dan vooral niet aan.
Als het mogelijk is, laat een persoonlijk sportprogramma op stellen. Concentreer je op je schema en ga voor jouw persoonlijk doel. Hou goed voor ogen waarom je aan het sporten bent!
Heb je een keer geen zin om te sporten? Ook dat is niet erg. Ook slanke mensen hebben niet altijd zin om te sporten. Pak de draad snel weer op en motiveer jezelf, zodat sporten een deel van je leefstijl wordt.
Zie sporten als een investering in je eigen lichaam en geest. Ga voor jezelf en maak je niet te druk om wat anderen vinden. Het is jouw lichaam en jij wilt gezond leven.

Last but not least: voel je niet minderwaardig aan een ander omdat je niet het slankste lijf van de sportschool hebt. Kijk eens om je heen. Bijna niemand voldoet aan die strenge standaarden. De meeste mensen zien er niet uit als een topmodel. Geloof me; iedereen in de sportschool heeft wel zijn eigen onzekerheden. Onzekerheid is onderdeel van het leven. Het is een onderdeel van persoonlijke groei. Van tijd tot tijd voel je je kwetsbaar, verloren, incompetent en minder zelfverzekerd. Dat gebeurt automatisch wanneer je je in een nieuw en onbekend gebied begeeft.

Geen probleem. Onzekerheid is niet slecht, maar het is ook niet altijd wenselijk. Door anders naar je onzekerheid te kijken kun je snel meer zelfvertrouwen opbouwen en je minder onzeker voelen.

Zet je over die drempel en ga d’r voor!