10 kilo afvallen...

Ben zuinig op het lichaam

In een paar weken 10 kilo afvallen, een strakke buik, een paar mooie slanke benen, dat klinkt te mooi om waar te zijn toch? En om je gelijk uit de droom te helpen dat is het ook. Toch is dit wat de meeste mensen het liefste willen. Reclames voor afslankproducten, super pillen en teenringen laten je geloven dat je door het slinken van een wonder pil in een maand tijd het lijf hebt waar je al jaren van droomde. Laat je niet voor de gek houden!

De belangrijkste truc op het gebied van afvallen is dat je moet zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrand, je creëert een negatieve energiebalans. 10 kilo afvallen in een maand lukt alleen als je extreem weinig calorieën binnen krijgt, ook wel een crashdieet genoemd. Dit dieet heeft één heel groot nadeel en dat is dat je naast lichaamsvet ook heel veel spiermassa kwijt raakt. En laat die spiermassa op lange termijn nou zo belangrijk zijn om dat gewilde droomlichaam vast te houden. Daarnaast zorgt een crashdieet er ook nog eens voor dat er enorm veel tekorten ontstaan, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Bovendien zorgt het voor een laag energiepeil, waardoor het op langere termijn niet vol te houden.

Alle producten op de markt besteden geen aandacht aan het proces achter het aankomen en afvallen. Als je voor verandering gaat ga dan voor verandering op de lange termijn. Wil je slanker en gezonder blijven zul je je gedrag moeten aanpassen. En aanpassingen in gedrag zijn lastig, want sommige dingen doe je misschien wel al je hele leven lang, deze zullen dus ook niet in een maandje verdwijnen. Wil je dat lichaam van je dromen vast houden moet je je bewust worden van wat je eet, een eetpatroon creëren met echte voedingsmiddelen die het lichaam voldoende voedingsstoffen leveren en je energie geven.

Dus gaat niet voor afvallen op korte termijn, om zo na enkele maanden weer terug bij af te zijn. Ga voor oplossing op langere termijn. Stop met jojoën en zoek naar de juiste balans in je eet- en leefgedrag. Ben zuinig op het lichaam dat je gekregen hebt, je krijgt er namelijk maar één. 

 

Fit & Slank coach Christel Postuma uit Budel