Ik moet eten?

Aangeleerd gedrag

Heb jij ook  van die vaste momenten dat je MOET eten? Bijvoorbeeld bij het kijken naar je favoriete televisie programma, of als je ’s avonds laat thuis komt van het werk of misschien als je ’s avonds alleen thuis bent? Je gaat als vanzelf naar de kast om iets lekkers te pakken en misschien geniet je er niet eens echt van…. Je weet dat je het eigenlijk niet moet doen, maar toch lukt het op die momenten maar niet om de daad bij het woord te voegen. Dit is gedrag wat je jezelf hebt aangeleerd. Het positieve daarvan is dat dit gedrag ook afgeleerd kan worden. Maar dat is nu net het lastige. Dat het moeilijk lukt komt niet doordat jij  een slappeling bent.

Laten we eens kijken naar de “bekende” Pavlov-reactie. Pavlov deed een experiment met honden en eten. Hij gaf een geluidssignaal wanneer hij de honden eten gaf. Eerst kwijlden de honden alleen bij het aanbieden van voedsel. Na een aantal keer begonnen de honden al te kwijlen bij het horen van het geluidssignaal. Het kwijlen voor de hond is een lichamelijke reactie op een vast ritueel. Jouw vaste eetmoment is wellicht naast een gewoonte ook een lichamelijke behoefte geworden. Nu snap je wellicht dat je geen “loser” bent als je weer eens de fout ingaat. Bovendien voelt dat zelf aangeleerde gedrag ook wel veilig, want je doet dit immers altijd zo. Wil je je gedrag afleren, dan zul je uit die veilige haven moeten stappen, oftewel uit je eigen comfortzone.

Hoe kun je dit op een succesvolle manier doen? In het begin zal het zeker moeite kosten je gewoonte te veranderen. Zorg voor afleiding, ga een kast uitmesten tijdens je favoriete televisie programma en bekijk de aflevering op een later tijdstip in bed. Of ga na je werk eerst nog even langs de sportschool of je moeder. Ben je alleen thuis? Bel of app een vriendin, maak een wandeling of neem een ontspannend bad. Dit alles om de ingesleten patronen te doorbreken. Ook kun je proberen het gevoel van “ik MOET nu iets eten” er te laten zijn en eens een paar minuten te gaan ervaren. Misschien merk je dat het gevoel ook weer minder wordt. Ga zelf oplossingen bedenken hoe je jouw patronen kunt doorbreken en bereid je voor op de situatie. Weet je dat je laat thuis bent van het werk, zorg dan dat er een gezonde maaltijd klaarstaat of neem een bakje yoghurt. Je aangeleerde gedrag slijt na verloop van tijd, het gaat steeds beter en de behoefte wordt minder.

Accepteer ook wanneer het toch een keer fout gaat, je bent ook maar een mens en geef jezelf een schouderklopje wanneer het wel goed gaat! Dus je bent geen mislukkeling wanneer je het moeilijk hebt met het doorbreken van gewoontes. De grootste kans van slagen? Ga op een positieve manier stap voor stap uit die veilige haven, zo maak je je eigen comfortzone groter en groter, zal je nieuwe dingen gaan ontdekken en ben je tot meer in staat dan je zelf denkt!

Succes 

Fit & Slank coach Willy Woddema uit Venlo