Goedkoop en toch gezond

Uitleg en tips

Veel mensen denken dat wanneer je opeens vis en groente gaat eten, je ook veel geld gaat uitgeven. Gezond eten kan soms wat duurder zijn, maar je bespaart intussen wel op junkfood in restaurants, bars, lunchrooms en kant-en-klaarmaaltijden. 

Junkfood kost op het eerste gezicht weinig geld. Je hebt een volledige maaltijd of een eetmoment en denkt dat de prijs wel meevalt. Wellicht klopt deze gedachte, maar een nadeel is dat je vaak na een korte tijd weer honger hebt en dus nog meer wilt kopen.

Je verzadigingsgevoel is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld: 

• Van vet eten zit je snel vol, maar je krijgt ook snel weer honger. Het lichaam kan vet gemakkelijk opnemen en opslaan, dus er is snel weer ruimte voor nieuw voedsel. Je krijgt opnieuw honger.
• Eet je eiwitrijk voedsel, dan is je lichaam veel tijd en energie kwijt aan het verwerken hiervan. Omdat de verwerking veel tijd kost, blijf je langer verzadigd (en heb je dus minder snel weer honger). 
• Ook eetmomenten met langzame koolhydraten (peulvruchten, volkoren brood, gekookte aardappelen etc.) zorgen voor een snelle verzadiging . 
• Vezels vertragen de doorgang van voedsel in de darmen. Dit zorgt ervoor dat je minder eet. 
• Prikkel je zintuigen. Hoe langer er contact is met een voedingsmiddel, des te eerder treedt het verzadigende gevoel op. 
• Smaak is daarnaast ook belangrijk voor de hersenen: als iet geen, weinig of veel dezelfde smaak heeft, geven je hersenen geen seintje dat je vol zit.
• Eet vaker kleine porties, want deze verzadigen beter dan enkele grote porties. 

Eetmomenten thuis of eten meenemen naar school of de werkplek is altijd goedkoper dan het kant-en-klaar voedsel bij een eetgelegenheid. Als je buiten de deur eet, moet het eten klaargemaakt worden. Dat moet betaald worden en ze willen er ook nog wat aan verdienen. Dus je kunt je eten beter bij de supermarkt kopen en er dan thuis, in je eigen keuken, iets lekker van maken.

Tips voor een goedkoper huishoudbudget met een gezond eetpatroon: 

  • Maak nooit teveel. Heb je echt te weinig, neem dan later op de avond wat meer magere yoghurt en kwark als toetje.
  • Heb je toch iets over? Eet het niet direct op – bewaar het voor later. Misschien is het een goede lunchportie? 
  • Ga niet met honger naar een supermarkt, want je gaat altijd “voor de bijl”. 
  • Maak een boodschappenlijstje met wat je echt nodig hebt. 
  • Haal groente en fruit op de markt. Goede kwaliteit voor minder geld. 
  • Als je de mogelijkheid hebt: Haal groente en fruit bij een boerderij in de buurt. Je hebt vaak eerste klas producten voor minder geld. 
  • Snijd je eigen groente en fruit. Het kost je 5 tot maximaal 10 min meer tijd en scheelt je handen vol geld als je dit consequent doet.
  • Maak gerechten voor 4 of meer personen en vries de helft in voor een andere week. Daarom heb je een vrieskast, -kist of -lade. 
  • Let op seizoensproducten, deze zijn dan goedkoper. 
  • Houd de aanbiedingen in de gaten, maar koop geen fatale voeding. 
  • Koop vis en vlees alleen in de aanbieding als het mager is en weinig calorieën bevat. 
  • Zwicht ook niet voor de aanbieding “3 halen, 2 betalen” als je zeker weet dat je het niet nodig hebt. 
  • Let op de houdbaarheidsdatum als je producten koopt die je niet meteen consumeert. 
  • Koop niet altijd merkproducten. Huismerken zijn vaak kwalitatief net zo goed: je kunt ze via het etiket vergelijken. Probeer en proef. 
  • Zet per week of maand een bedrag opzij voor je boodschappen. Met dit bedrag moet het lukken! 


Door Fit & Slank coach Anja Bastings