De ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders meer zout eet dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Zout hebben we nodig voor een goede vochtbalans, prikkelen van zenuwen en het samentrekken van spieren. We hebben 1 tot 3 gram zout per dag nodig, maar gemiddeld krijgen we 9 gram zout binnen.
De hartstichting adviseert om niet meer dan 6 gram zout binnen te krijgen
Te veel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Daarnaast kan teveel zout zorgen voor nierschade. Verder heb je bij een teveel aan zout ook kans op botontkalking (want zout remt de opname van calcium, terwijl je botten dat juist nodig hebben).
Feiten en fabel over zout:
Feit: Minder zout voorkomt sterfgevallen. Te veel zout verhoogt je bloeddruk en kan nierschade veroorzaken. Ook kan te veel zout eten je nieren beschadigen. En als je nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit. Als iedereen in Nederland 3 gram zout minder zou eten , zouden er jaarlijks 1500 mensen minder overlijden aan hart en vaatziekten.
Fabel: ‘gezond’ zout is niet schadelijk. Sommige zoutproducten lijken gezonder, maar zijn het niet. Het gaat om producten met namen als zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Het belangrijkste ingrediënt van deze producten is natriumchloride, dat is keukenzout. Voor het effect op je gezondheid maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt. Veel van deze zoutproducten benadrukken dat er onder andere jodium, magnesium en calcium in zitten. Maar ook die maken het niet gezonder: er zit namelijk zo weinig van deze stoffen in.
Wist je dat:
Driekwart van het zout verwerkt is in alledaagse producten zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks. Een kwart van het zout zelf toegevoegd wordt bij het koken en aan tafel.
Maar wat kunnen we zelf doen om minder zout te eten?
- Voeg zelf geen zout toe bij het koken van aardappels en groenten maar kies voor smaakmakers als verse kruiden en specerijen.
- Kies voor verse producten.
- Kijk goed op de verpakking van voedingsmiddelen hoeveel zout of natrium erin zit en kies het merk of de variant van een product met de minste hoeveelheid zout. Minder zout eten is even wennen. Begin niet te drastisch door al het zout weg te laten, maar wen stapsgewijs aan een minder zoute smaak. Na twee tot 3 weken lust je het eten met het zoutgehalte van eerst al niet meer. Als de zintuigen eenmaal ingesteld zijn vinden we de smaak normaal. Gebruik bij het koken meer kruiden en specerijen in plaats van zout.
Hier enkele tips wanneer je kruiden en specerijen het beste kunt toevoegen aan je gerecht:
- Kruiden met zachte bladen geven snel hun smaak af. Denk aan basilicum, bieslook, peterselie en koriander. Voeg ze pas toe vlak voordat je het gerecht opdient.
- Kruiden met harde bladeren geven hun smaak pas af als ze enige tijd warm zijn. Denk aan laurier, tijm, lavas ( maggiplant) en rozemarijn. Voeg deze dus aan het begin toe.
- Specerijen, zoals peper, knoflook, gember en kruidnagel kan je het beste meebakken.
Fit & Slank coach Hetty Schouten