Gezonde voeding voor je huid

Collageen laat je huid stralen

Gezonde voeding voor je huid en haren 

Er zijn zoveel lekkere producten die ook nog eens een positieve uitwerking hebben op je binnen en buitenkant. Hieronder een paar tips om te weten wat je kunt eten voor een gezonde huid en mooi glanzend haar.

  • Zalm zit boordevol omega-3 -vetzuren, vitamine B12 en ijzer. Dit is goed voor een gezonde hoofdhuid. Een tekort kan resulteren in een droge hoofdhuid. Ben je vegetarisch dan kun je 2 eetlepels sesamzaadjes aan je dagelijkse voeding toevoegen.
  • Spinazie, broccoli en snijbiet zijn een bron van Vitamine A en C. Dit heeft je lichaam nodig om talg aan te maken. Talg is een natuurlijke conditioner voor je haar.
  • Groene groenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli, andijvie  zit veel vitamine B2 in dat zorgt voor mooi en glanzend haar.
  • Peulvruchten zit veel proteïne in wat de haargroei bevordert. Zonder de juiste proteïnen bestaat er een grote kans op zwak broos haar. Verder zijn ze rijk aan ijzer, zink, en biotine. Biotine verbeterd de conditie van je haar en helpt tegen grijs haar en kaalheid.
  • Yoghurt en kwark leveren calcium, een belangrijk ingrediënt voor de haargroei. In melk en yoghurt zitten ook wei en caseïne (een bepaald eiwit), twee belangrijke bronnen van proteïne. Haar dat snel afbreekt heeft een tekort aan proteïne. Dus denk aan voldoende yoghurt of kwark.

Collageen laat je huid stralen

In gezichtscrèmes zit altijd collageen, maar wat is dat eigenlijk? Collageen is een eiwit en een natuurlijk bestanddeel van onze huid. Het is verantwoordelijk voor de kracht van je huid, dus hoe meer collageen je hebt, hoe sterker en strakker je huid is. Er zijn vele voedselproducten die rijk zijn aan antioxidanten en ook de aanmaak van collageen in je huid stimuleren. Om je huid weer strakker en sterker te maken zijn de volgende producten goed om te eten:

  • Worteltjes. Misschien heb je wel eens het woord 'retinol' op je potje antirimpelcrème zien staan. Het is namelijk een populair ingrediënt in producten die huidveroudering zouden tegengaan. Retinol is vitamine A. Je hebt vitamine A nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Het zit in grote hoeveelheden in lever en wordt vaak aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Bovendien maakt je lichaam vitamine A aan uit zogenaamde carotenoïden en die zitten bijvoorbeeld in worteltjes.
  • Eieren het zogenaamde vitamine B-complex is ook onmisbaar voor je huid en haar. Het bestaat uit acht vitamines. Vooral B2, B3 en B8 zijn belangrijk voor een gezonde huid.