Gewoontes..

Koek, snoep, chips en....

Het lijkt wel of je ze steeds meer ziet, maar middelbare scholieren die hun paar euro’s uitgeven in de supermarkt aan Monsterdrink, pakken koek, zakken snoep en chips en frisdranken. Zo sta ik geregeld in de rij bij de kassa en daar staan er weer een paar kids voor of achter me. Het kriebelt dan bij me, en moet me inhouden om geen op- of aanmerking te maken… ‘Laat ik m’n mond maar houden voordat ik hier een situatie heb’.

Maar dan denk ik hé….een ongezond gewicht en leefstijl ontstaat door consequent verkeerde keuzes te maken. Bij deze schoolkinderen ontstaat dit gedrag nu al, omdat ze bijna dagelijks (zie altijd dezelfde koppies) de verkeerde producten kopen. Hoe zit het dan later, als ze gaan studuren en alleen op kamers gaan wonen? Ze hebben al lange tijd hun lichaam gevoed met verkeerde producten vol vetten en suikers, en deze gewoonte aangeleerd en eigen gemaakt. Het lichaam blijft dan ook vragen om deze producten (suikerverslaving). Kortom, een gezondere leefstijl zal er niet gaan ontstaan. Sterker nog, er moet gestudeerd en gefeest worden, dus pizza, patat, alcohol en nog meer fatale voedings-ellende zal dagelijkse kost zijn. Af en toe in het weekend bij paps en mams thuis aan tafel worden de vitamines uit de Hollandse pot weer naar binnen geschoven.

En dan nog later… ontmoeten ze een lieve partner, gaan samenwonen, krijgen een gezin…. Welke gewoontes gaan zij hun kinderen meegeven??