Fruit i.p.v. smoothies?

Kortom: Geniet lekker van drie stuks fruit

Waarom beter vers fruit en groenten i.p.v. smoothies? 

Smoothies hebben een zeer gezond imago omdat dit gemaakt wordt van fruit en groente. Wij bij Fit & Slank weten wel beter en wij raden sowieso af om calorieën te drinken.

Wat zijn de nadelen van smoothies?

-Veel van de nodige vitamines uit fruit en groente worden in een stukje van de dunne darm uit ons voedsel geabsorbeerd. Omdat een smoothie een drank is wordt deze sneller vervoerd langs dit “vitamine-opnamepunt” dan als we vast voedsel eten. En onder “vast voedsel” valt dus wel fruit en groente in hun originele hoedanigheid.

We krijgen dus veel minder vitamines uit een smoothie dan uit fruit en groente gewoon eten.

-Ook het vezelverlies van een smoothie kan wel oplopen tot 90%! Dat komt door het “vloeibaar” maken van de ingrediënten. Hoe fijner we de pulp blenderen, hoe minder vezels.

Dat betekent dat we minder lang een verzadigd gevoel hebben en dus sneller honger krijgen. Daarnaast zijn vezels zeer belangrijk voor een goede stoelgang en raden wij ook om die reden aan om dagelijks vers fruit en groenten te eten.

-Verder is een smoothie erg hoog in zijn calorieën omdat er veel fruit in zit en dus veel suikers, ongeveer evenveel als in frisdrank! Deze suikers kunnen ook weer zorgen voor een bloedsuikerpiek waardoor je iets later erg moe wordt en meer suiker nodig hebt.

-Je tanden worden aangetast door de suikers en het zuur uit de smoothie. Na het drinken ervan is je glazuur het meest kwetsbaar, dus dan zeer zeker niet gaan poetsen!

-Door het vele suiker en dus zoete smaak is het ook niet goed tegen de dorst. Je kunt beter een stuk fruit eten en daarna een glas water drinken.

-Zolang je een stuk fruit (met schil) in zijn geheel eet is dit onmogelijk omdat de suikers nu door vezels omringt zijn die zorgen voor langzame afgifte van de suikers.

-Als je op je lijn let is het sowieso niet slim om calorieën te gaan drinken i.p.v. eten. Dranken zijn snel door de maag heen omdat er niets te verteren valt. Je hebt dan wel veel calorieën op en tóch snel weer honger. Beter is het om al je calorieën te eten, en dan ook zo veel mogelijk vitale voeding!

-Als laatste is een smoothie ook best duur in verhouding. Er gaat vaak veel fruit en groente in…

KORTOM: Geniet lekker van drie stuks fruit en verdeel deze over je dag…heerlijk!

 

Van Fit & Slank coach Serafina Borger