Fit & Slank

van weten naar doen

Vaak hoor ik: “ik weet wel wat ik moet veranderen om gewicht te verliezen en ik moet het dan ook op eigen kracht kunnen”. Toch blijkt dat in de praktijk best lastig te zijn. Kennis over voeding is uiteraard belangrijk om te weten wat je wel en wat je beter niet kunt eten. Afslanken vereist echter meer dan kennis en motivatie: je moet het doen en blijven doen. Ook moet jouw omgeving meewerken en je niet continue in verleiding brengen. Wat bepaaldt eigenlijk of je iets wel of niet doet? Motivatie uiteraard: hoe graag wil je het? Afslanken willen we allemaal als we te zwaar zijn maar kan je het ook opbrengen om je aan een aantal leefregels te houden en regelmatig verleidingen te weigeren? Mijn ervaring is dat het scheppen van routines heel erg helpt. Dus breng regelmaat aan in je eetpatroon: ontbijt, lunch en avondeten zoveel mogelijk op dezelfde tijden, de “opbouw” van je maaltijden: ook zoveel mogelijk volgens een vast patroon zonder dat het saai wordt. Bijvoorbeeld ontbijten met magere yoghurt en een volkoren boterham, lunch met 2 boterhammen en yoghurt, avondmaaltijd met vlees/vis, groenten en aardappels, tussendoor fruit.

Ook sporten en bewegen kan je het beste in een vaste routine doen: elke maandagavond sportschool, woensdag badminton, vrijdagochtend pilates bijvoorbeeld.

De omgeving kan je voor een deel ook zelf beinvloeden: zorg ervoor dat je voldoende gezonde voeding in huis hebt en zo min mogelijk fatale voeding. Laat collega’s en vrienden weten dat je een nieuwe uitdaging bent aangegaan zodat ze niet steeds vragen of je meedoet met gebaksrondes en andere versnaperingen/borrels. Je partner wil misschien wel meedoen, vaak wil de partner ook wel zoveel mogelijk naar een gezond eetpatroon overstappen. Zo niet vraag hem/haar dan om je te ondersteunen in jouw leefwijze door geen snoep en snacks te kopen etc. Als je kinderen hebt bedenk dan dat het voor hun gezondheid ook beter is om gezonde snacks te eten in plaats van snoep en frisdrank. Beperk het snacken bijvoorbeeld tot het weekend.

Naast motivatie is kennis belangrijk: weten wat je wel en wat je beter niet kunt eten, weten wanneer je echt mee kan doen met iets lekkers en welke keuzes je het beste kunt maken als je bijvoorbeeld uit eten gaat.

Een dagboekje kan helpen om overzicht te houden en ook inzicht in je zwakke momenten. Iemand noemde in een interview een gewoonte om teveel te snoepen een “pleister op een gekwetste plek”. De kwetsing neem je niet weg met snoepen maar misschien is het mogelijk om een andere pleister te vinden die je ook ontspanning geeft.

Naast motivatie en kennis is de STOK ACHTER DE DEUR belangrijk. De Fit & Slank coach vervult vaak deze rol met haar weegschaal. Het motiveert je toch extra als je iedere week op de weegschaal moet staan om resultaat te halen. Wanneer de resultaten merkbaar worden motiveert dat extra om verder te gaan. Bovendien merk je na enige tijd dat je je veel fitter voelt door het nieuwe eetpatroon.

Een eetpatroon dat zo dicht mogelijk bij jouw dagelijkse routine en voorkeuren ligt en uit gezonde keuzes bestaat biedt de beste kans van slagen! Met behulp van de kennis en motivatie die je opdoet in een Fit & Slank cursus kan je een routine hierin ontwikkelen waar je jarenlang plezier van hebt en die je helpt om geleidelijk aan naar je streefgewicht te komen.

Het geheim is: de Regel van 3 en de 7 Afspraken, gewone gezonde voeding, regelmaat, beweging en weten wat je eet!