Fit & Slank en uit eten

Heerlijk

Als er iets is waar ik heel erg van kan genieten is het wel lekker uit eten gaan! Vooral als het spontaan gebeurt, samen met het gezin. Gewoon, omdat we het hebben verdiend, of omdat we geen zin hebben om te koken. Moet kunnen toch?

En als ik daar dan aan de tafel zit met mijn vent en de kinderen is het ergens ook wel weer een uitdaging om het allemaal een beetje gezond te houden. Voor de kinderen ben je dan snel klaar, want dat is er meestal niet in een restaurant. Daar bieden ze frieten met een snack, geen groenten en als het heel uitgebreid is mag je blij zijn als er ook een pastaatje wordt aangeboden. Jammer....! Want waarom zouden kinderen niet gewoon een kleine versie van de gerechten van de 'grote mensen' kunnen eten? Hier verbaas ik me heel vaak over. Voor de kids betekent uit eten meestal dat er die week zeker geen snackdag komt. Een enkele keer kan ik ze overhalen om hen samen een volwassen gerecht te laten delen met bijvoorbeeld zalm of kabeljauw en een groentesupplement, maar dat is meestal niet van harte.....En hoe doen wij het?

Zelf geniet ik altijd het meeste van eten wanneer het ook gezond is. Ook als ik uit eten ga! Ik kan me verheugen op een lekkere salade, gegrilde vis en extra groenten. Waar je ook komt, er is altijd wel iets gezonds van te maken! En heus, ik neem ook wel wat frietjes, maar niet de hele kom....! En ja, een glaasje wijn drinken we ook, maar niet een halve fles p.p.! Wanneer het belangrijk voor je is om in balans te blijven en dit ook vol te houden kun je zeker gewoon uit eten gaan! Het hoeft namelijk niet te betekenen dat je helemaal los gaat. Er bestaat ook zoiets als keuzes maken: of/ of in plaats van en/ en. Je zult zien dat je net zo goed kan genieten.

Wellicht heb je dan iets aan de onderstaande tips:

1) Wanneer je van te voren weet dat je uit eten gaat, eet die dag gewoon normaal wat je in de basis nodig hebt. Neem voldoende eetmomenten en drink voldoende. Hiermee voorkom je dat je in de avond heel veel honger hebt en meer gaat eten dan nodig.

2) Neem eventueel in de middag of tussendoor een portie groenten.

3) Om de honger om 18 uur al vast te stillen (uiteten doen we meestal later) kun je een mager soepje met groenten vooraf nemen.

4) Eenmaal daar, kijk dan wat je lekker vindt van de kaart en wat daar de gezondste optie van is.

5) Gegrilld vlees of vis is minder vet, vraag eventueel naar de mogelijkheden en laat de saus apart serveren.

6) Vraag een extra portie groenten en een salade supplement, de groenteporties van de gerechten zijn over het algemeen veel te klein.

7) Je kunt natuurlijk ook voor 2 voorgerechten gaan, dan zijn de porties niet zo groot.

8) Kies van te voren of je een voorgerecht of een toetje neemt. In plaats van een toetje is een kopje koffie of een cappuccino een betere optie! Wellicht is er ook vers fruit mogelijk als toetje en anders is 1 bolletje ijs (110 kcal) ook lekker.

9) Maaltijd salades zijn ook een goede optie als hoofdgerecht, maar let op met de dressing en de topping. De dressings maken die salade vaak heel calorierijk. Vraag of ze deze apart serveren. Geitenkaas, avocado en noten op een salade zijn heel gezond, maar leveren ook veel calorieën. Welke mogelijkheden biedt de kaart nog meer? Wellicht zijn er ook opties die niet op de kaart staan...?

10) Drink voldoende water tussendoor, daardoor eet je minder en drink je minder alcohol. Probeer je te beperken tot maximaal 2 glazen alcohol. Onthoud dat alcohol jouw discipline ondermijnt. Voor je het weet eet je veel meer dan je met je zelf had afgesproken.

11) Let op met de frieten en de mayo! Neem een beetje maar verzadig jezelf vooral met de groenten.

Werkt het voor jou anders en is uit eten gaan bij jou een keuze voor een zondiging aan (teveel) vlees met saus, friet met mayo, nauwelijks groenten, voorgerecht, hoofd gerecht, nagerecht en meer dan 2 glazen alcohol? Pik de dag erna gewoon je gezonde eetpatroon weer op. Ga vooral niet minder eten en jezelf uithongeren, omdat je uit de bocht bent gevlogen. Let de komende dagen wel op dat je de extraatjes laat staan en neem jouw 6 eetmomenten met vitale voeding.

Geniet maar wel met mate :)