Extremist’je

Bankhangen

Ik begrijp dat als je je leven hebt in gedeeld met werken, eten en bankhangen zonder enige beweging?

Vaak krijg ik cliënten in mijn praktijk die al jaren bezig zijn met afvallen. Ze hebben van alles geprobeerd om te af te vallen: Sonja Bakker, Dr. Frank, Cambridge noem ze allemaal maar op. Natuurlijk werken deze diëten, alleen niet om de reden waarom heel veel mensen denken.

Het grote nadeel van diëten is dat je er niets van leert en dat dat meestal resulteert in het bekende jojo effect. Dat vind ik pas jammer. Dan heb je jezelf maanden uitgehongerd, heb je eindelijk je doel bereikt, ga je weer “gewoon” eten zoals je dat altijd deed en de 20 kilo die je was afgevallen, plus 5 extra zit er binnen 4 maanden weer bij. Dat is pas verspilde moeite.

Maar waarom werken deze diëten dan wel?

Alles draait om de energiebalans. Als je meer eet dan dat je lichaam verbruikt dan kom je aan en als je minder eet dan dat je lichaam verbruikt dan val je af. Tadaaaaaaaaa. Niets meer en niets minder!

Op een of andere manier wil iedereen altijd geloven dat er een wondermiddel bestaat. Helaas die is er echt niet!

Dus waarom zou je nu niet als je af wil vallen een negatieve energiebalans creeren die je vol kunt houden? Waarbij je je lichaam nog steeds de voedingsstoffen geeft wat het nodig is? Zodat als je je doel bereikt hebt, weet welke keuzes je moet maken om je lichaam te voeden en altijd stabiel te kunnen blijven?

Dat is dus een verandering van je leefstijl. We hebben allemaal levenslang.

Natuurlijk begrijp ik dat je de kilo’s die je in de loop van de jaren verzameld hebt er graag zo snel mogelijk af wilt hebben. Maar ze zijn er toch ook echt in jaren bij gekomen, dus is het niet realistisch en verantwoord om ze er in een paar weken af te krijgen toch?

Beweging

Wat ik dan wel weer fijn van de energiebalans vind is dat als je meer beweegt dat je dan meer calorieën verbrand. Nu hoeft het niet zo te zijn dat je hiervoor topsport hoeft te bedrijven hoor, als je maar iets gaat doen wat bij jou past. Iets wat je dus vol kunt houden. Want ook regelmatig bewegen hoort bij een gezonde leefstijl en als je een doel hebt zal je er iets voor moeten doen.

Extremist’je

Nu hoor ik heel vaak: ja maar voor mij is het makkelijk. Uhu ik vind die koekjes, chips, patat, ijsje en chocolade niet lekker…..

Ook ik ben ooit begonnen met een ander leefstijl en ook mij heeft dat moeite gekost. En nog steeds heb ik mijn dalen hoor. Maar ik kan mezelf gelukkig snel herpakken.

Wel heb ik het voordeel dat ik enorm van sporten houd. Momenteel geef ik 3x per week les aan verschillende groepen. Nou is het niet zo dat ik bij al die lessen zelf volledig mee kan doen daarom doe ik hiernaast nog meestal 2 a 3x per week krachttraining, en loop ik 1x per 2 weken ongeveer 5-8 km hard. Dit zou ik graag vaker willen doen, maar hier mis ik een beetje de tijd voor of anders gezegd mijn prioriteiten liggen elders ;)

Uiteindelijk gaat het allemaal om prioriteiten stellen. Wat vind jij belangrijk! Ik hoor heel veel moeders altijd zeggen dat ze geen tijd hebben om te sporten. Nu wil ik niemand beledigen hoor,  maar ik heb geen tijd om elke dag 1 uur koffie te drinken, 4 uur per dag te besteden aan mijn huishouden en om elke week 2 middagen naar de stad te gaan om te winkelen. Dit zijn dus de prioriteiten die je jezelf op legt.

Laatst zei iemand tegen mij je bent best wel een extremist. Daar heb ik even over nagedacht.

Ik begrijp dat als je je leven hebt in gedeeld met werken, eten en bankhangen zonder enige beweging dan ook, dat je mijn dan extreem vindt. Maar ik vind een leven met werken, eten en bankhangen juist extreem……………