Emotie eten aanpakken

Onderzoek de oorzaak

In mijn praktijk constateer ik vaak dat er naast ongezond, teveel eten en te weinig bewegen ook een andere probleem de oorzaak is van overgewicht, namelijk emotie eten. Mensen gaan snoepen en snaaien bij gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid, stress, boosheid of verdriet. De emoties worden gedempt met chocolade, chips of snoep. Zodra deze emotie gedempt is kunnen ze weer even verder, het gat is gevuld, echter de oorzaak is niet opgelost….

Als er problemen zijn op je werk je komt hierdoor 3x per week gestrest thuis en je kunt je verhaal niet kwijt bij je man omdat hij druk met zijn eigen zaken bezig is, dan los je dit probleem niet op door stiekem de kast in te duiken en je vol te duwen met chocolade, chips of snoep. Want hierna voel je je nog ellendiger, de kilo’s vliegen eraan, je beland in een vicieuze cirkel.

Taak om te gaan onderzoeken wat de oorzaak van dit probleem is! Wat is in deze situatie het gevoel en waar heb je echt behoefte aan? De situatie is een onprettige werksfeer en je hebt behoefte aan een luisterend oor i.p.v. te gaan snoepen en snaaien. Je kunt bijvoorbeeld je man vragen om serieus naar je te luisteren en daarna wellicht een gesprek aanvragen met je manager om praten over de problemen op je werk en wat hieraan gedaan kan worden. De oorzaak aanpakken, stress en eenzaamheid proberen op te lossen!

Het klinkt eenvoudig maar veranderen van patronen kost natuurlijk tijd en energie. Maar middels diverse coaching technieken laat ik cliënten ervaren dat ze kúnnen veranderen, dat het emotie eten afgeleerd kan worden door hun te stimuleren en te ondersteunen: helpen onderzoeken, rust brengen en leren verduren. Uit die vicieuze cirkel komen en het snoepen en snaaien rigoureus aanpakken.

Ik help je graag!  Wilma