Een zittend leven

….is niet gezond

Na het werk lekker bankhangen. Heerlijk toch, na een drukke dag neerploffen en niks meer doen. Dat hoor ik vaak en ik vind dit zelf ook heerlijk om te doen! Maar ik ben me er wel van bewust dat ik bijna een hele dag op mijn benen heb gestaan in de sportschool en heel wat meters heb gemaakt! Ik plof dus zonder schuldgevoel en met een voldaan gevoel neer, want boven  de 10.000 stappen zit ik zeker en mijn spieren worden dagelijks belast.

Veel mensen hebben totaal geen zin om te gaan sporten. Gewoon omdat ze het echt niet leuk vinden of echt geen tijd hebben. Ik leg altijd het belang van bewegen/sporten uit aan mijn cursisten. Of dit ze ook aan het sporten of meer bewegen brengt weet ik niet, dat is een keus die zij toch echt zelf moeten maken. Ik geef zelf les op een sportschool, en na elke les voel ik me blij en  vol energie (ondanks dat ik heel veel energie heb verbruikt), want tijdens het sporten is mijn hoofd leeg en gelukshormonen (serotonine) stromen door mijn lijf. Dat is wat sporten ook met een mens doet!

Als men zich meer zou verdiepen in het belang van beweging en sporten zouden ze er toch anders over denken lijkt mij. Want als je bedenkt dat te vaak, te veel en te lang zitten op de lange termijn allerlei chronische gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen als hart- en vaatziekten, diabetes, klachten aan botten en gewrichten en overgewicht, dan wil je wel in beweging komen toch?

Het lichaam is constant bezig om voedingsstoffen om te zetten in energie en om suikers en vetten af te breken. Het afbreken van suikers en vetten wordt door het vele zitten minder goed verwerkt omdat de grootste spieren, de beenspieren,  nauwelijks iets doen (ze bungelen de hele dag onder het bureau) en vetten en suikers dus langer in het bloed blijft zitten. Dit is niet goed!

Dus, kijk eens naar jouw bewegings- en sportpatroon en check of jij minimaal 10.000 stappen per dag maakt, minstens 30 minuten per dag beweegt in de vorm van wandelen, fietsen, etc. en maximaal 2 uur screentime hebt. En als je een strakker of gespierder lichaam wilt, check dan ook jouw agenda en maak 3 momenten in de week van 1 uur vrij om aan jouw droomlichaam te gaan werken. Wat is nou 3 uur in een week van 168 uur?

 Zo, na dit geschreven te hebben (zittend op de bank met de beentjes gestrekt erop) ga ik me nu even lekker uitleven in de sportschool. Wie weet zie ik je daar eens?