Een ei hoort erbij

Ei is onmisbaar is onze voeding

Eieren zijn heel veelzijdig en worden ook in heel veel producten gebruikt. Een ei is een voedingsmiddel dat al van ouds door de mens wordt gegeten. Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, ook de schaal, deze bevat heel veel calcium. Een ei is een relatief goedkoop voedingsmiddel en een prima vleesvervanger.

Wat maakt een ei zo gezond? Eieren bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink. Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vleesvervanger.

Wat doet een ei nou voor je lichaam? De waarde van eiwitten is erg groot. Eiwit is een bouwstof voor bijvoorbeeld de groei en voor de vervanging van lichaamscellen. Eiwit is ook een brandstof en levert je 4 kcal per gram. Eiwit is ook een bestanddeel van hormonen en wordt door je lichaam gebruikt als transportmiddel. De enzymen in eiwitten spelen ook een rol in de spijsvertering. Wist je dat gezonde voeding voor 15% uit eiwitten bestaat?

De een heeft meer eiwitten nodig dan de ander. Ben je bijvoorbeeld in de groei, ziek of zwanger dan heeft je lichaam meer behoefte aan eiwitten. Ook hebben sporters bijvoorbeeld meer eiwitten nodig voor de opbouw van spiermassa. Heb je bijvoorbeeld brandwonden opgelopen dan heb je ook meer eiwitten nodig .

Wanneer is een ei vers? Als je wilt weten of een ei nog vers is kun je een testje doen. Je legt het ei in koud water, hoe meer de bolle kant van het ei omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dit komt door de luchtkamer van het ei, deze wordt groter naarmate het ei ouder wordt. Een ei is vanaf de dag dat het gelegd is 28 dagen houdbaar en het lekkerst van smaak als het ei ongeveer 5 dagen oud is. Haal je een vers ei bij de boer, dan kun je het vaak moeilijk pellen, dit is een teken dat het ei echt vers is.

Hoeveel eieren mag je per week? Het voedingscentrum adviseert om per week ongeveer drie eieren te eten. Het eiwit is vrij van cholesterol, de dooier bevat ongeveer 200 mg. De voedingswaarde van een gemiddeld eitje is ongeveer 75 kcal. Je wordt er dus niet dik van en ze geven je lang een verzadigd gevoel.

Wat kun je ermee? Koken, bakken, pocheren, je kunt de eiwitten scheiden en ook weer in gerechten gebruiken. Er zijn talloze mogelijkheden met een eitje. En niet geheel onbelangrijk: een eitje is prima voor de lijn. Dus ik zeg, een ei, hoort erbij.