Dikker en ongezonder

Fastfood

NEDERLANDERS WORDEN STEEDS DIKKER EN ONGEZONDER.

Het percentage mannen en vrouwen met overgewicht stijgt elk jaar opnieuw. In 1981 hadden 27.4 % van de Nederlandse bevolking overgewicht, waarvan 22.9% matig overgewicht (BMI 25-30) en 4.4% ernstig overgewicht (BMI >30), in 2016 is dit cijfer gestegen naar 43.3%, waarvan 31,1% matig overgewicht en 12.3% ernstig overgewicht. (Bron CBS)

In 2040 zullen 1.4 miljoen Nederlanders zijn die een hartaanval of een beroerte hebben gehad of lijden aan hartfalen. Dat zijn er ruim een half miljoen meer dan nu, dit blijkt uit de berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting. Onderzoekers van het RIVM hebben op basis van de bevolkingsprognose van het CBS en op basis van onder meer gegevens over het aantal rokers, het aantal mensen met hart- en vaatziekten, overgewicht of een te hoge bloeddruk een te hoog cholesterol in 2011, berekend hoe het er in 2040 uitziet. (Bron RIVM)

Leefstijl: De vergrijzing draagt in belangrijke mate mee aan de toename van het aantal mensen met hart- en vaatziekten, maar de werkelijke reden ervan is vooral een ongezonde leefstijl. Een te hoge bloedruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, gebrek aan beweging en roken spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekte.

Fastfood: In 1971 kwam in Nederland de 1ste McDonalds vestiging nu zijn er 240 vestigingen, KFC vestigde zich in 1972 nu hebben ze 55 vestigingen, Burger King vestigde zich in 1981 en heeft nu 60 vestigingen en Subway vestigde zich in 2000 en heeft op dit moment 181 vestigingen. Vergeet daarbij niet de shoarma, gyros, pizza, frieten tenten die op elke hoek van de stad als paddenstoelen uit de grond schieten. Wikipedia omschrijft Fastfood als gemaksvoedsel. Fastfood is vaak onderwerp van kritiek. Zo zou het vaak te vet, arm aan vitamines en andere goede voedingstoffen zijn. Vooral transvetten in fastfood zouden slecht zijn voor de gezondheid. In 2004 werd het ongezonde aspect van Fastfood belicht door de film Super Size Me van Morgan Spurlock.

Allemaal cijfers die je niet vrolijk stemmen, steeds meer overgewicht, steeds meer hart- en vaatziekten, steeds minder beweging en we maken steeds meer gebruik van gemaksvoedsel. Zijn wij de Nederlanders waar deze statistieken bij horen of zijn wij de Nederlanders die er iets aan gaan doen?

  • Beweeg elke dag 30 minuten, na de lunch op het werk en/of maak eens een wandeling na het avondeten, gebruik wat vaker de fiets. Probeer 2 keer intensief te bewegen, werk aan je conditie en onderhoud je spiermassa.
  • Eet gezond, kook zelf, wees een voorbeeld voor je kinderen, zorg dat je elke dag al je voedingstoffen, je groente, fruit, zuivel, brood en aardappelen binnen krijgt en wees zuinig met vetten. 
  • Zorg ervoor dat jij kunt zeggen: ik behoor tot de 56.7 % van de Nederlanders die een gezond gewicht heeft.

Fit & Slank Coach Ger Deckers