Dé vraag deze kerst

Fijne Kerstdagen

Andere jaren was de vraag in aanloop naar de Kerst: “Wat willen we eten?” Lees: “Wat willen we Kerstavond allemaal eten?”, “Wat willen we Eerste Kerstdag allemaal eten?”, en “Wat willen we Tweede Kerstdag allemaal eten?”. Vraag die dan vanzelf overbleef: Wat moeten we vanaf “3de Kerstdag nog allemaal opeten?”. Alle speciale decemberedities van grote supermarkten werden in huis gehaald. De boodschappen waren niet aan te slepen. En keukenprins(es) of niet, iedere gang van het Kerstmenu werd een groot spektakelstuk. Wat zeg ik, een heel groot spektakelstuk alleen al qua calorieën.

Laten we het deze Kerst eens anders doen, immers als er een jaar is waarin alles anders gaat dan anders, dan is dat dit jaar wel.

Laat dé vraag deze Kerst dan ook zijn: “Hoe wil ik deze Kerst vieren?” Het antwoord op deze vraag is dit jaar nog niet eens zo gemakkelijk. Alleen al omdat we vanwege de harde lock-down, keuzes ten aanzien van het aantal bordjes aan tafel niet geheel zelf kunnen maken. Omdat we deze keuze niet zelf kunnen maken, is de verleiding groot om het gemis van aanwezigheid van dierbaren aan de Kersttafel te compenseren. Juist ja, compenseren met de overdaad aan…..eten. In de cursussen van Fit & Slank hebben we geleerd om onze gedrag dat ontstaat uit emoties juist niet te compenseren met eten! En we hebben geleerd om keuzes te maken. Gebruik dus ook deze Kerst die twee handvaten! En ook tijdens de Kerstdagen geldt én, én, én is ietsjes teveel van het goede. Een ding weet ik zeker. De Fit & Slank App zal op tilt slaan bij het registreren van al dat eten. Laat staan hoe je je er zelf bij voelt. Dus kies jouw moment van de dag: het is óf uitpakken met het Kerstontbijt, óf met de Kerstbrunch of met het Kerstdiner. En dan heb ik het niet over de kadootjes.

Laat de gezelligheid deze dagen niet afhankelijk zijn van de overvloed aan eten. Knutsel samen leuke kerstversieringen, besteed samen aandacht aan samenstellen van het menu en het dekken van de tafel. Kruip samen achter het fornuis. Juist dat is gezelligheid. En houd één plekje aan tafel toch vrij voor diegene die er niet bij kunnen zijn. Want het principe van géén digitale schermpjes aan tafel vervalt deze Kerst, Eén digitaal scherm wordt geduld aan de Kersttafel! Het digitale scherm dat er via Whatsapp, Google teams, Zoom of welk medium dan ook voor zorgt, dat we ook deze Kerst samen met onze dierbaren kunnen vieren.

En wat we dan eten? Dat blijkt bijzaak te zijn! Immers de techniek is nog niet zo ver dat we het bordje via het beeldscherm kunnen doorgeven.Ik wens iedereen stralende Kerstdagen! Fit & Slank -coach Claudia Lange