De ‘R’ in de maand….

Dit betekent dat de herfst en winter weer voor de deur staan. Minder zon, meer kou. Veel mensen gaan meer binnen vertoeven. We gaan ons ook warmer aankleden, krijgen lange donkere dagen en eten (meer) stamppotten. Hoe kom jij deze maanden door?

Vitamientjes zijn belangrijk, dat weten we allemaal. Vitamine D doen we meer op in de zomer door die heerlijke warme zon op ons lijf te laten schijnen, maar in de winter niet. Slik dagelijks vitamine D, eet 1x per week vette vis (zalm, makreel). Ook een ei is gezond.

De buitenlucht is zó belangrijk voor je gezondheid. Ga er fijn op uit, ook als het zonnetje niet schijnt. Wandelen is de bossen of op het strand met een fijne warme jas en goede laarzen geeft je zo’n heerlijke energie. Ga er dus lekker op uit en stap flink door. Maak dagelijks die 10.000 stappen en het koppie lekker leeg!

We willen het lekker behaaglijk hebben, dus binnen gaat de verwarming aan. Wist je dat als je het een  klein beetje onbehaaglijk hebt het lichaam harder werkt om zichzelf op temperatuur te houden? Je hebt dus energie aan het verbranden! Laat die kachel in het lichaam z’n werk maar doen dus en de verwarming wat lager. Scheelt je nog in de energiekosten ook!

De maaltijden zijn in de winter wat steviger en voller. Dit hoort bij het seizoen. ‘Ik word altijd dikker, dit komt door al die stamppotten’. Nou, dit hoeft niet hoor, als je de verhouding aardappels groente veranderd; meer groente en minder aardappels. Wist je dat een knolselderij ook heel goed kan ter vervanging van aardappel? Daarnaast is het vaak de jus en de vette worst die ruimschoots gebruikt en gegeten wordt. Maak de jus mager door meer water te gebruiken en op smaak te brengen met kruiden. En ja, de worst….. vervang deze eens door een mager product als een runderballetje of tartaartje.