De aap en de banaan

Bepaal je eigen route

In een experiment worden vijf apen in een kooi gezet, met in het midden een paar blokken en hoog daarboven een tros bananen. Door de blokken op elkaar te stapelen kunnen de apen bij de bananen. Al snel pakt de eerste aap de blokken, stapelt ze op en wil ze beklimmen om de bananen te kunnen pakken. Op dat moment worden alle apen natgespoten. Aangezien apen er een gruwelijke hekel aan hebben om nat te worden deinzen alle apen terug. Na een kleine pauze probeert aap nummer twee het. Maar weer worden alle apen natgespoten. En daarna zijn ze wijzer geworden: ze blijven uit de buurt van de blokken en de bananen.

Dan wordt een van de apen uit de kooi gehaald en een nieuwe aap binnen gebracht. Hij heeft niets van dit experiment gezien. Hij kijkt een tijdje toe en je ziet zijn blik vaak naar de bananen gaan. Na een tijdje nadert hij de blokken, stapelt de een op de ander, maar voordat hij naar de bananen kan reiken stuiven alle andere apen op hem af om hem ervandaan te trekken! Hij mag onder geen beding naar die bananen toe, want straks worden ze weer allemaal nat gespoten.

Aap nummer twee wordt gewisseld. Het is hetzelfde verhaal: de nieuwe aap kijkt en nadert de blokken, en alle apen trekken hem er vanaf om maar niet natgespoten te worden. En wat is nu het interessante: de eerder gewisselde aap die nooit nat is gespoten doet net zo hard mee!

Na verloop van tijd zijn alle apen gewisseld, maar gaat niemand ooit naar de bananen toe. Niemand van de apen weet waarom, maar ze doen wat ze hebben geleerd van hun soortgenoten.

Wat is nu de les uit dit verhaal? Of als het gaat om fit en slank te worden/blijven: doe niet net als die apen mee met soortgenoten maar probeer zelf die blokken op te stapelen en de banaan te pakken. Dus start met die heerlijke gezonde maaltijden en begin met bewegen/sporten. Ga nu beginnen en pak die banaan: trek je niets aan van wat anderen zeggen. Bepaal je eigen route via de opgestapelde blokken naar de banaan! De coaches van Fit & Slank kunnen je hierbij helpen. Veel succes….