Belonen

Hoe belonen we ons?

Betekenis volgens de “Dikke van Dale“: be·lo·nen (beloonde, heeft beloond)
1iem. iets geven als dank voor een bewezen dienst

Volgens de Dikke van Dale geven we iemand iets als dank voor een bewezen dienst, maar tegenwoordige tijd geven we ons zelf ook vaak een beloning omdat we het hebben verdiend. 
Er zijn verschillende redenen te bedenken wanneer we een beloning hebben verdiend, streefgewicht behaald, afronding van een project, nieuwe baan, contractverlenging, verjaardag, eerste vakantiedag, drukke/stress volle dag op het werk, vervelende dag op het werk, ruzie met een vriend(in), ontslag etc.etc.

Hoe belonen we ons? Er zijn heel veel mogelijkheden. De makkelijkste manier is om ons te belonen met voeding, dit is snel en overal te verkrijgen. Hier zit ook gelijk de grootste valkuil wilt afvallen. We kiezen namelijk niet zo snel voor vitale voeding maar voor fatale voeding.

Enkele voorbeelden:

  • “ik heb mijn streefgewicht behaald dus ik mocht als beloning een stuk taart”;
  • “eindelijk heb ik mijn droombaan gevonden, ik ben gelijk naar de stad gegaan en heb mezelf getrakteerd op een stukje taart”;
  • “Ik had zo’n drukke dag op mijn werk, dat ik het wel verdiende om een pizza te eten”;
  •  “Ik heb ruzie met een vriend(in) en was hierdoor verdrietig, ik heb toen troost gezocht in een zak chips”;

Als we de genoemde voorbeelden erbij pakken en omdraaien naar een beloning zonder voeding, kun je veel meer winst behalen in je afvalproces! Je gaat jezelf belonen met een cadeautje of een ontspan moment!

  • “ik heb mijn streefgewicht behaald, nu kan ik mooi die spijkerbroek kopen die ik zo graag wil”
  • “eindelijk heb ik mijn droombaan gevonden, ik geef mezelf een nieuwe tas cadeau”;
  • “ik had zo’n drukke dag op mijn werk, ik ga lekker in bad na het eten, even niks aan mijn hoofd en ontspannen”;
  • “ik had zo’n drukke dag op mijn werk, ik ga na het eten even lekker wandelen, mijn hoofd leegmaken in de buitenlucht”;
  • “Ik heb ruzie met een vriend(in) en ben hierdoor verdrietig, ik ben naar de stad gegaan en heb eindelijk het boek gekocht welke ik al lang op het oog had en ben lekker op de bank gaan zitten en ben begonnen aan het boek”.

Door jezelf te belonen met een cadeau (groot of klein) of een ontspanmoment bespaar je jezelf heel veel extra kcal! En laat dat jou helpen in het afvalproces!

Judith Roelvink Fit & Slank coach Den Bosch