Barbecueën

Gezellig en ook nog gezond!

Een zonnige lente en ook nog een gezond gewicht? Dat willen we allemaal en dat het moeilijk is weten we ook. Vandaar dit keer iets over iets wat we in de zomer vaak en graag allemaal doen. Barbecueën!
Het is lekker, gezellig en ook nog gezond!

Een zonnige lente en ook nog een gezond gewicht? Dat willen we allemaal en dat het moeilijk is weten we ook. Vandaar dit keer iets over iets wat we in de zomer vaak en graag allemaal doen. Barbecueën!
Het is lekker, gezellig en het kan ook nog gezond zijn! Vlees en de vis van de barbecue kan een goede keus zijn als je op gezond en op vitale voeding wilt letten. In principe is het eigenlijk hetzelfde als grillen. Je gebruikt weinig olie en daardoor minder vet, mits je geen vette sausen en veel stokbrood eet. 

Maar eerst een paar tips:

Tip 1
Hamburgers, worsten en speklappen zijn erg rijk aan vetten en dus niet voor jou bedoeld. Een gemiddelde hamburger van rund- of varkensvlees is al snel 250-300 calorieën. Kies voor het juiste vlees zoals kipfilet, kalkoenburgers of mager vlees (hamburger van rundergehakt). Verwijder altijd vel en vette stukjes.

Tip 2
Vis is erg lekker op de barbecue en ook nog erg snel gaar. Wil je de vis lekker op smaak? Dep de vis goed droog en wrijf de rauwe vis een half uurtje voor het BBQen in met een beetje witte wijn, citroensap of (kruiden)azijn. De vis wordt daardoor steviger en het is lekker. Vet ook het rooster van de barbecue in met een beetje olie, dan plakt de vis niet aan het rooster vast. Vismoten hebben op de barbecue ongeveer 2 minuten braadtijd per centimeter dikte nodig om gaar te worden.
Strooi versgehakte groene kruiden zoals dille, bieslook, peterselie en dragon over de gaar geroosterde vis. 
Wikkel de vis in zilverfolie zodat de vis niet uit elkaar valt. 
Ook gamba's (grote garnalen) zijn heerlijk en op een spies zeer geschikt voor de barbecue. 

Tip 3
Maak gebruik van zoveel mogelijk vetvrije marinades en verse kruiden. Gebruik hierbij zo weinig mogelijk olie.

Tip 4
Let op sausjes, dips en dressings. In veel gevallen zitten ze vol vet en is er veel gebruik gemaakt van olie. Ondanks dat ze wel veel zout en soms ook suiker bevatten, zijn de rode sausen zoals ketchup, curry, chili saus, bbq saus beter dan de witte, maar tegenwoordig kun je jouw sausjes toch beter zelf maken:
Op basis van 2/3 magere yoghurt en of magere kwark met 1/3 deel friteslijn en een basis van 5% olie en peper, zout en een beetje zoetstof (of suiker of vloeibare gember). Daarna kun je er van alles bij doen zoals verse kruiden, knoflook, wijnazijn etc. Of maak een saus op basis van yoghurt, zoals zaziki. Eigenlijk is zaziki een komkommersalade.

Tip 5
Kies voor volkorenbrood, maar eet het niet teveel. Kies gepofte aardappelen boven pasta en rijst en eet natuurlijk veel salades en fruit. Kijk ook voor salades in http://www.fit-slank.com/slanke-recepten/

Tip 6
Drink voldoende water en ben zuinig met alcohol.


Hier volgen enkele barbecue recepten: 

Spies voor 4 personen - 400 gram platvisfilet - 8 Sint Jacobschelpen - 8 grote gamba’s - 6 dunne plakjes ontbijtspek - 2 citroenen - voor de marinade het sap van 1 citroen - 6 eetlepels olijfolie - peper & zout 

Maak een marinade van citroensap, de olie en peper en zout. Snijd de filets eventueel in de lengte door. 8 spiezen opbouwen met opgerolde filet, gamba’s, in ontbijtspek gerolde Sint Jacobschelpen en citroenpartjes. Besprenkel de spiesen met de marinade en zet ze een uur in de koelkast.
De spiesen aan beide kanten 2-3 minuten grillen.

Laagjes Salade (voor meerdere personen als bijgerecht)

Maak een salade in laagjes van:
• 150 gr selderie 
• laagje mais (1/2 blik)
• 2 gekookte eieren in plakken gesneden 
• laagje zelfgemaakte yoghurt dressing 
• peper en zout (of aromat) 
• 2 ons in blokje gesneden schouderham 
• laagje ananas stukjes (1 blik)
• 1 bosje gesnipperde bosuitjes 
• peper en zout (of aromat) 
• 200 gr geraspte kaas ( jong belegen )

Veel plezier en eet smakelijk.


Fit & Slank coach Anja Bastings