Airfryer gezond?

of gebakken lucht?

Regelmatig komt in de cursussen de vraag naar voren of de airfryer nu gezond is of niet. Je hebt er immers geen of een klein beetje vet voor nodig. Deze zogenaamde gezonde frituurpan in verschillende uitvoeringen en van diverse merken staat tegenwoordig bij heel veel gezinnen standaard op het aanrecht. Maar wat is zo’n  airfryer nu eigenlijk? Het is een apparaat waarbij gebruik wordt gemaakt van de combinatie van snel circulerende hete lucht met een grill. Maar is het nu een slim apparaat of hebben we het over “gebakken lucht”?

Ga je alleen de calorieën vergelijken tussen bijvoorbeeld friet uit de frituurpan en airfryer geschikte friet, dan bevat 100 gram gefrituurde friet ongeveer 300 calorieën en 100 gram airfryer friet 155 calorieën. Een duidelijk verschil dus. Maar gezond snacken?

Laten we een kijken naar de ingrediënten van de airfryer friet: aardappelen, zonnebloemolie, gemodificeerd zetmeel, rijstebloem, zout, dextrine, rijsmiddelen (E450, E500) maltodextrine, verdikkingsmiddel (E415), kurkuma en paprikaextract. Dat zijn maar liefst 12 ingrediënten. Zoals je ziet is er (en dat geldt ook voor alle ovenfriet) in de fabriek al het nodige vet aan toegevoegd……. Zeker ook de oven- en airfryergeschikte snacks zijn vetter dan je wellicht denkt.

Ga je zelf aardappelpartjes snijden, of koop je koelverse aardappelen en doe je die met een eetlepel olie, een beetje zeezout en rozemarijn in de airfryer, dan ben je al een stuk verantwoorder bezig en heb je een heerlijk aardappelgerecht. Minder ingrediënten, minder vet en lekker puur. Gebruik je de airfryer op die manier ter vervanging van een wekelijkse frituurbeurt, dan ben je zeker niet verkeerd bezig. Maar pas op met alle zogenaamde friet en snacks die geschikt zijn voor de oven en/of airfryer. Kijk naar de ingrediënten op de verpakking, ook de snacks zijn niet verboden, maar kies bewust.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf geen airfryer heb en dus ook niet uit eigen ervaring kan beoordelen of het echt praktisch is qua hoeveelheid bij een groter gezin, tijdsduur etc. maar de conclusie over deze mini hete luchtoven is:

Er komt alleen iets gezonds uit als je er ook iets gezonds instopt!

Door Fit & Slank coach Willy Woddema uit Venlo