Aardappel, saai of gezond?

Veelzijdig en lekker

Aardappels heerlijk, veelzijdig en gezond!
Helaas wordt deze knol niet meer door iedereen gegeten of althans niet zo vaak meer. 

Waarom zeg ik helaas?
Nou, de aardappel is een oergezond natuurproduct. De knol zit boordevol vezels, vocht, vitaminen en mineralen en bevat 0% vet. Dankzij het hoge watergehalte van 80% levert het weinig calorieën. In vergelijking tot eenzelfde portie gekookte rijst, spaghetti of macaroni bevatten aardappels zelfs de helft van de calorieën! 
De aardappel bevat wel veel koolhydraten, maar die zijn van het trage type. Dat wil zeggen dat ze langzaam door het lichaam worden opgenomen en langdurig energie leveren. 

Gezond voor kinderen 
Een aardappel bevat veel vitamines: B1, B2, B6 en C. Daarnaast ijzer, eiwitten en voldoende energie om gezond groot te worden. 

Gezond voor ouderen 
Kalium in de aardappel ondersteunt het hartritme en ijzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. En wat dacht u van het Calcium? Goed voor de botten! 

Gezond voor sporters 
De koolhydraten in aardappels zijn 'langzame'. Het geheim van de langzame koolhydraten: er zitten veel vezels in. Die maken dat de koolhydraten langzamer als bloedsuiker in het bloed worden opgenomen. Dat is gezonder, en voor duursporters gunstiger. 

Gezond voor mensen die op hun gewicht letten 
Aardappels bevatten bijzonder weinig calorieën, voorzien je van de nodige vitamines en mineralen. Ze 'vullen' goed en door hun langzame koolhydraten hou je dat gevoel langer vast. De vezels in aardappels dragen bij aan een gezonde darmfunctie, bevorderen een goed lichaamsgewicht en hebben een gunstig effect op ons cholesterol. 

 

Gezond en veelzijdig

Aardappels zijn veelzijdig, daarmee bedoel ik dat ze op allerlei manieren in ons dagelijks voedingspatroon passen.

  • Koken
  • Pureren
  • Bakken
  • In de (maaltijd) soep
  • Of warm of koud door een salade

Daarom zeg ik; eet vaker een aardappel en iets minder pasta of rijst!