Boeuf bourguignon

Voor 6-7 personen

Ingrediënten: 

  • 1 kg magere runderlappen (of sukadelappen)
  • 2 grote uien
  • 500 gram winterpeen.
  • Klein blikje tomatenpuree ( 70 gram)
  • Klein flesje alcohol vrije rode wijn (25cl)
  • 400 gram champignons (groot bakje)
  • 1 teen knoflook (optioneel)
  • 2 laurierblaadjes
  • Tijm (2 takjes verse tijm of gedroogde tijm)
  • 1 potje zilveruitjes (370 gram)
  • Vloeibare margarine’

 

Bereidingswijze: 

  • Snijd het rundvlees in blokjes van 2 cm. Snipper de uien grof en snijd de knoflook fijn.
  • Schil de winterpenen en snijd deze in plakjes.
  • Doe wat vloeibare margarine in een braadpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Schep de vleesstukjes uit de pan en bak de uien en knoflook in het achtergebleven bakvet ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de 70 gram tomatenpuree toe en bak het al roerend mee.
  • Voeg de alcoholvrije wijn toe en breng het aan de kook.
  • Doe de aangebakken vleesstukjes weer terug in de pan.
  • Doe ook de plakjes winterpeen erbij in de pan.
  • Voeg 2 laurierblaadjes en een paar takjes tijm toe.
  • Laat dit op een klein pitje stoven tot het vlees gaar is. ( 2,5 uur)
  • Veeg de champignons schoon en snijd deze in plakjes of kwarten.
  • Laat de zilveruitjes uitlekken
  • Bak de champignons in de koekenpan op hoog vuur even bruin
  • En laat de champignons en uitgelekte zilveruitjes de laatste 30 minuten meestoven
  • Haal de tijmtakjes en laurierblaadjes uit de pan.
  • Als het vlees zacht en gaar is kun je zonodig iets peper toevoegen

 

Eet hierbij gekookte aardappel en een groentegerecht (bv rode kool) of salade