Ritme, Regelmaat en Rust...

positiviteit en dankbaarheid.

Zoals we ook al aangeven in de Regel van 3 is het goed om aandacht te besteden aan je gezondheid met meer dan alleen gezond voedsel. Ons lichaam gedijt het beste als er een structuur en balans in je levensstijl zit. Nu hoeft natuurlijk niet elke dag er hetzelfde uit te zien, maar je vasthouden aan een aantal basisregels, zoals de 3 R-en komt je wel ten goede. Als je die drie aanvult met positief in het leven staan en dankbaar bent voor alles zal je merken dat je een boost krijgt.

Hoe doe je dat dan?

Ritme:

Ritme en structuur in je leven brengen geeft een gevoel van zelfvertrouwen, omdat je dan op jezelf leert te vertrouwen dat er dingen worden op tijd worden afgemaakt. Door ritme aan te brengen is het minder chaotisch in je hoofd en voel je je energieker en rustiger. Ritme in een lied vinden we ook fijn. Ritme houdt ons aan de gang en zorgt dat we in een goede flow kunnen blijven. Door ritme aan te brengen in ons leven brengen we een soort cadans aan waardoor lichaam en geest prachtig kunnen samenwerken. Als je het heel letterlijk neemt kun je nuttige en praktische werkzaamheden combineren met leuke muziek waar een mooi ritme in zit. Dat werkt fijn!

Regelmaat:

Wij mensen zijn gewoontedieren. We vinden het fijn om niet na hoeven te denken over wat we precies doen. Wees bewust van al je gewoonten en focus je op de gezonde gewoonten waarvan je weet dat we daardoor lekker in ons vel zitten. Laat de ongezonde gewoonten los (het is nu echt wel tijd om ze te laten gaan). Pas de goede gewoonten toe met regelmaat. Bijvoorbeeld vaste eetmomenten per dag (6) op vaste tijden, op een vaste tijd naar bed en op een vaste tijd opstaan, twee keer per week sporten, met regelmaat rust en ontspanning pakken, regelmatig met die leuke vrienden of vriendinnen afspreken en regelmatig je administratie bijwerken. Houd vaste uren, dagen, even of oneven weken aan om iets in te plannen wat steeds weer terugkomt. Zo komt het dan langzamerhand in je systeem.

Rust:

Als we rusten geven we ons lichaam en geest de tijd om te herstellen en op te laden. Zorg voor voldoende slaap per nacht (ong. 8 uur) en plan je agenda niet te vol. Het is leuk om naast je werk en sporten een sociaal leven te hebben, maar een keer met een boek op de bank of mediteren is zeker zo gezond. Het af en toe opzoeken van een prikkelarme omgeving brengt rust in hoofd en lichaam. We worden al zo véél geprikkeld zonder dat we het direct in de gaten hebben. Plan dus ook tijd in je agenda in om eens helemaal niets te hoeven. Heerlijk! Leer jezelf om geen schuldgevoel te hebben over het niets doen. Het is juist heel gezond voor je!

Positiviteit en dankbaarheid:

Als je jezelf aanleert om de dag te beginnen met dankbaarheid, begin je de dag goed. Je kunt mopperen op de wekker, de donkerte, de file…, maar je kunt ook dankbaar zijn dat je een bed hebt waar je heerlijk in geslapen hebt, dat de wekker het doet, dat de natuur iets fantastisch is en het weer licht wordt en maak iets leuks van de file, want die is er toch. Een beetje file flirten of meezingen met de radio maakt het al beter. Leer jezelf om overal het positieve in te zien en leer omdenken. Maak anders eens een dankbaarheid- en positiviteits dagboek, waarin je elke dag schrijft wat je die dag hebt mogen ervaren. Na een poosje wordt het een gewoonte om dankbaar en positief te zijn.

Succes en veel plezier!  Fit & Slank coach Sandra Bakker Bergen op Zoom